Belvíz: nagy károkat okozhat tavasszal a megyében

Fejér megye - Tervszerű felkészüléssel, az önkéntes segítők kiképzésével és megelőző intézkedésekkel lehet enyhíteni a tavaszra várható rendkívüli időjárási és belvízi károkat.

Bognár Máté

Erről a Fejér Megyei Védelmi Bizottság keddi rendezvényén esett szó.
- Olyan helyzetre kell felkészülnünk, amely várhatóan nem sorolandó a szokványos dolgok közé - hangsúlyozta a rendhagyó munkaértekezleten a települési polgármesterek és hatóságok képviselői előtt tartott összefoglalójában Szentes László, a megyei védelmi bizottság titkára, aki felidézte a tavalyi védekezés főbb állomásait, majd  a tapasztaltakat értékelve kérte együttgondolkodásra a polgármestereket.
Az egyes védekezések során a szakemberek és a hozzászóló településvezetők sok általánosítható tapasztalatot szereztek. A váratlanul jelentkező helyzetekre készülve - különösen a nagyobb lélekszámú településeken - előre meg kell alakítani azokat a szervezeteket,  kijelölni a felelős vezetőket, akik a munkát  irányítják. Törekedni kell a rendelkezésre álló erőforrások maximális bevonására és a lakosság mozgósítására.
Veszélyhelyzetben azonnali döntéseket kell meghozni: utakat  átvágni, szélesíteni  a levezető árkokat, a kis keresztmetszetű átereszeket pedig kiemelni. A tavalyi esők arra is rámutattak, hogy a szántóföldműveléskor a gazdálkodók a települések külterületein beszántották az esőelvezető árkokat. A szántóföld pedig nem képes elvezetni a rövid idő alatt leeső, nagy mennyiségű csapadékot, így az akadálytalanul a településekre kerül, s eltömíti a csapadékelvezető árkokat. A megyében lévő vízfolyások 53 százaléka önkormányzati kezelésben, a többi állami illetve magántulajdonban van. A szakemberek úgy látják, a sajtó kiszolgálása minden körülmények között szükséges, még akkor is, ha az pillanatnyilag elvonja a figyelmet a konkrét feladatoktól.

A megyei védelmi bizottság szakemberei  szerint gondot okoz a települési vízkár-elhárítási tervek helyzete.  A  megye 108 települése közül 59-nek van ilyen terve,  49 település nem rendelkezik ezzel a  dokumentummal; s a meglévő tervek közel fele  is átdolgozásra, aktualizálásra szorul.
A megyei védelmi bizottság úgy látja: a vis maior helyzetek következményeinek kezelését nem tudják kellő hatékonysággal ellátni, ugyanis nincs rálátásuk az önkormányzati védekezési költségek elszámolására, az igazolások kiadására. Tavaly a téli időjárási helyzet kezelésekor a védekezésben részt vett települések közül 16 nyújtott be vis maior igényt, amit minden (!) esetben elutasítottak.  A távlati célok között szerepel új tározók kialakítása is, így például Cece térségében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!