Temerini fiúk ügye - a szerb elnök szerint az ítélet embertelen

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes nagyon örvendetes hírnek és pozitív lépésnek tartja, hogy Boris Tadic szerb államfő engedményeket tenne a temerini fiúk ügyében.

MTI

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese újságírói kérdésre válaszolva kedden azt mondta, hogy nagyon örvendetesen alakulnak Magyarország kapcsolatai Szerbiával, ez is egy pozitív lépés.
Biztosította Szerbiát, hogy az unió soros elnöksége során Magyarország mindent megtesz Horvátország és Szerbia mielőbbi uniós integrációjáért.  
Kiemelte: nagyon pozitív változások történtek Szerbiában az utóbbi időben. Felidézte, hogy a kulturális autonómia a Kárpát-medencében először Szerbiában, a Vajdaságban valósult meg. Utalt közelmúltbeli szerbiai látogatására is, amelyen fogadta a szerb pátriárka, s felszólította a szerb kormányt, hogy adja vissza a katolikus és református anyakönyveket, hogy az ott élő magyarok kérelmezhessék a magyar állampolgárságot.
Gurmai Zita, európai parlamenti képviselő december 18-án közölte az MTI-vel, hogy a szerb Demokrata Párt (DS) tisztújító kongresszusán külön megbeszélést folytatott Boris Tadic szerb köztársasági elnökkel.
A szocialista képviselőnő Tadic közbenjárását kérte öt fiatalember ügyében, akiket még 2005-ben ítéltek egyenként 10-15 év börtönre egy meglehetősen vitatott perben. A szerb politikus szerint az ítélet "embertelen", és lesz engedmény az ügyükben.
Ezt megelőzően a parlament kisebbségi bizottságának LMP-s alelnöke, Szabó Tímea december 10-én - az emberi jogok világnapján - nyílt levélben kért kegyelmet Boris Tadic szerb elnöktől a "temerini fiúknak".  A képviselő a nyílt levélben emlékeztetett arra, hogy Biljana Plavsicot is csak 11 évnyi börtönbüntetésre ítélték háborús és az emberiség ellen elkövetett bűneiért, míg a gyilkossági kísérlettel vádolt öt fiú összesen 61 év börtönbüntetést kapott, egyikük 15 évet.
A temerini fiúk ügye többször volt téma a magyar Országgyűlésben is. Szávay István (Jobbik) október 25-én a külügyminisztert kérdezte arról, hogy kívánnak-e bármilyen feltételt szabni Szerbia európai uniós csatlakozása kapcsán. A képviselő három javaslatot is tett, amelyek a délvidéki magyarok teljes körű autonómiáját, a fejlesztési pénzek és egyéb támogatások arányos elosztása, illetve az úgynevezett temerini fiúk feltétel nélküli szabadon bocsátását tartalmazta.
Júniusban Németh Zsolt, a külügyi tárca államtitkára szintén egy jobbikos interpellációra válaszul azt mondta, hogy a kormány nem vitatja Szerbia eljárásának jogszerűségét, a fiatalok bűncselekményt követtek el. Felidézte, hogy 2009. július 9-én civil mozgalom kegyelmi kérvényt nyújtott be a szerb köztársasági elnöknek, ennek eljárási folyamata zajlik. A 61 év büntetés tagadhatatlanul elrettentő volt, ugyanakkor azt megjegyezte: látványosan visszaestek az interetnikus konfliktusok, és az ottani hatóságok hozzáállása látványosan javult. A kormány kiemelte figyelmet szentel az elkövetkező időszakban a temerini fiatalok ügyének. A csendes diplomácia összes eszközét igénybe veszik, és bíznak benne, hogy a kegyelmi kérvény pozitív elbírálásban részesül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!