Puskás Öcsi karácsonyai - a halászlevet sehol se feledték

FMH - 1950-ben vette feleségül Puskás Ferenc az akkor 18 éves Hunyadvári Erzsébetet. Legendás életük alatt bejárták a világot, egzotikus karácsonyi szokásokat is megismertek, de a hazai halászléről sose sem feledkeztek meg.

J. Mező Éva

Spanyolország, Dél-Amerika, Ausztrália, Egyiptom, Kanada, Görögország. Néhány azon országok közül, ahol az Aranycsapat kapitánya, Puskás Ferenc feleségével, Csörével és leányával, Anikóval megfordult. Ámulatra méltó tájakon, fura szokásokkal. Puskás Ferencné nemrég városunkban járt. Közös, féltve őrzött emlékeiről,  karácsonyaikról kérdeztük:
- Valóban  sok országban éltünk, de a karácsony végig megmaradt a legfontosabb családi ünnepnek. Madridban nagy karácsonyi ünnepségeket tartottunk, amelyeken nem csak mi voltunk jelen, de  meghívtuk jóbarátainkat is. Többször ünnepeltünk például együtt a Real Madrid technikai igazgatójával, Östreicher Emillel és  feleségével, de  meghívtuk háztartásunk teljes személyzetét is,  akik ugyancsak ajándékot kaptak.
 
- Melyik volt a legemlékezetesebb karácsonyuk?

- A legemlékezetesebb, egyben a legszomorúbb természetesen 1956 karácsonya volt, amelyet a Honvéd futballcsapatával és sok hozzátartozóval Milánóban, egy szállodában töltöttünk. Akkorra már viszontagságos körülmények között sikerült Anikó lányommal kiszöknünk Magyarországról, és eljutnunk Bécsen át Olaszországba, ahol végre újra találkozhattunk Öcsivel, aki persze szintén halálra izgulta magát, hogy lát-e még minket. Milánóban a legtöbben azon töprengtek, hogy visszajöjjenek vagy maradjanak a szabad világban, miközben a szálloda olasz alkalmazottai apró ajándékokkal és egy nagy fenyő feldíszítésével igyekeztek karácsonyi hangulatot teremteni és vigasztalni bennünket. Akkor már sejtettük, hogy hosszú-hosszú ideig nem karácsonyozhatunk újra Magyarországon, és ki tudja, mikor láthatjuk megint a lányunk nagyszüleit... Szomorúak, de a mostaniaknál mégis kedvesebbek voltak azok a karácsonyok, amikor a férjem már állandó kórházi ápolásra szorult. A lakásban akkor már egyedül maradtam, de hozzá minden nap mehettem a kórházba. Ma már ez sincs... A lányom, az unokáim, dédunokáim messze Spanyolországban, Baszkföldön és délen, Benidormban élnek. Évente többször látjuk egymást, de nehéz megszervezni, hogy együtt legyünk. Most majdnem rászántam magam, hogy kiutazzam hozzájuk, de végül maradtam. Ha ott vagyok, hazavágyom, az életem újra Magyarországhoz köt, de ha hazajövök, hiányoznak. Csak a közelben lakó, kedves rokonaimmal tartom a kapcsolatot, minden héten náluk ebédelek, karácsonykor is találkozunk majd.

- A világ sok országában karácsonyoztak. Ragaszkodtak az itthon megszokott menühöz? Mi volt Puskás Ferenc kedvence ilyenkor?

 

 

- A karácsonyainkon a magyaros, hagyományos karácsonyi ételek sohasem hiányozhattak az asztalunkról. Öcsi többször maga főzött, de év közben is gyakori volt, hogy összehívta barátait, és nekiállt magyaros ételeket főzni. Nagyon értett hozzá. A halat, a halászlét mindannyian szerettük például.
 
- Hatott karácsonyaikra annak az országnak a hangulata, szokásrendje, ahol éppen éltek?

- Legkülönösebbek a karácsonyok azokban az országokban, amelyek a Föld déli féltekére esnek. Öcsi dolgozott edzőként Ausztráliában, Chilében és Paraguayban is, ezekben az országokban nyárra esik a karácsony, így egészen más a hangulata az ünnepnek, és természetesen mások a hozzá kapcsolódó szokások is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!