Január 1: német és cigány kisebbségi önkormányzat választható

Székesfehérvár - Fejérben német és cigány kisebbségi önkormányzat választható január elején. A listaállítás határideje december 14.

Tribolt Lajos

Az Országos Választási Bizottság 2011.  január 9-re tűzte ki a megyei kisebbségi önkormányzatok tagjainak választását az országos kisebbségi önkormányzatok tagjai választásával egyidejűleg.
A területi kisebbségi önkormányzati választást az OVB azon kisebbségek vonatkozásában tűzte ki, amelyek esetében a megye területén legalább 10 kisebbségi önkormányzat működik. Ez a feltétel a cigány és a német kisebbségre igaz. Az országos kisebbségi választást pedig azok tarthatnak,  amelyek tekintetében országosan legalább 4 települési kisebbségi önkormányzat működik.
A választáson az elektorok, azaz a települési kisebbségi önkormányzatok 2010. október 3-i választások alkalmával mandátumot szerzett tagjai választanak és választhatók. Csak az szavazhat és csak az lehet jelölt, aki a szavazás napján tagja a települési kisebbségi önkormányzatnak. A területi kisebbségi önkormányzat megválasztható tagjainak száma 7 fő.  
A területi választásokon azok a jelölőszervezetek állíthatnak listát, amelyek a megyében a megválasztott elektorok legalább 10 százalékát jelöltként állították a települési kisebbségi választásokon. A jelölő szervezeteket az illetékes választási bizottságnál előzetesen be kell jelenteni.
A listaállítás határideje  december 14. Az OVB döntése alapján Fejérben a területi kisebbségi önkormányzati választásokon három  kisebbségi szervezet jogosult listát állítani. Cigány: Roma Diplomások Országos Szervezete, Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség. Német: Veszprém Megyei Német Önkormányzatok és Elektorok Közössége.
A szavazásra azokon a településeken kerül sor, ahol a szavazás napján települési kisebbségi önkormányzat működik. A területi illetve országos kisebbségi listákra a helyi választási bizottság által kijelölt helyiségben lehet majd szavazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!