Drágább lesz a felújítás, de kevésbé tűzveszélyes

Székesfehérvár - A régi fa szerkezet helyett fém kerül a garzonház ablakai alatti részekre. A csütörtöki közgyűlés dönthet arról, hogy biztosítja-e az ötmillió forrintos pluszköltséget.

Házi Péter

Mint arról beszámoltunk, a felújításra régóta megérett állapotú   garzonház megnyerte az energiatakarékos felújításra vonatkozó pályázatot,  s az eredeti szerződés szerint 2010. december 31-éig el kellett volna készülnie a felújításnak. Ám a homlokzati fal megbontásánál kiderült, nem hagyományos panelszerkezetről van szó: a szobák külső falai nem betonból vannak, hanem egy  fakeretre támaszkodik rá egy betonitlap, így a hőszigetelés jóformán a nullával volt egyenlő. Ez a megoldás, pláne akkor, ha polisztirollal szigetelik le a külső falat, igencsak tűzveszélyes lenne, így a tűzoltóság nem adta meg az engedélyt az ebben a formában történő felújításhoz.


Megkezdődött a heteken át tartó egyeztetés, amely sikerrel járt, megszületett az a megoldás, ami nem kerül jelentősen többe az eredeti verziónál, és a tűzoltóság idő közben a miskolci paneltűz okán ugyancsak  szigorodott előírásainak is megfelel. Ennek lényege - mint Szigli István, a körzet önkormányzati képviselője elmondta - az, hogy a régi fa szerkezet helyére egy fém szerkezetet építenek be, erre támaszkodik majd rá az ablak, a fémen kívülre kerül a hét-nyolc centis hőszigetelés, legkívülre pedig az egységes színű betonitlap. Ez a bonyolult megoldás is mutatja, hogy nem tipikus és elterjedt panelszerkezetről van szó. A hosszú folyosókra tűzvédelmi szakaszokat is beépítenek, azaz több ajtó lesz, amelyek feladata az esetleges tűz gyors terjedésének megakadályozása. A felújítás befejezésének határideje egyébként jövő májusra módosult.
Az új megoldáshoz azonban  a lakók önrészén és a már megnyert pályázati pénzen felül további mintegy ötmillió forintra van szükség. Ez az összeg szerepel a holnapi közgyűlés előtt is, mégpedig az idei költségvetés módosításai között, a Döntés-előkészítés és pályáztatási szakaszban lévő feladatok finanszírozási kerete sorban. Mostantól tehát a közgyűlésen múlik, megadja-e a pluszsegítséget az önkormányzat a garzonház lakóinak.
Az épület két végfalának szigetelése már elkészült, hiszen ott nem volt a fentebb vázolthoz hasonló probléma. Szigli István hozzátette, szorgalmazza, hogy az ablakcsere minél hamarabb elkészüljön az épületen, s azt is meg kell vizsgálni,  a ház körüli, önkormányzati tulajdonú területet miként lehetne rendbe tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!