Az új kormányrendelet százezres bírsággal büntetné azt, aki sózza a járdákat

Székesfehérvár - A nagy havazásban nem látott hókotrót, a járdán csúszkáltak az emberek - írta olvasónk. A hóeltakarítás minden évben indulatot gerjeszt. A panasznak utánajártunk.

J. Mező Éva

A véleményét és a nevét vállalva írta meg szerkesztőségünknek levelét Kassai Gábor. Az elmúlt héten a megyeszékhelyen járt, és azt tapasztalta, hogy a nagy havazásban nem dolgoztak a hókotrók. A figyelmeztető jelzéssel ellátott autók csak azután jelentek meg, miután elállt a havazás. Kifogásolta olvasónk továbbá azt is, hogy a kórház előtti járdákat sem takarította senki, és ugyanez volt a helyzet lakóhelyén, Agárdon is.

- Szerdán hókotróink a kettes ütemben meghatározott rend szerint dolgoztak -  mondta Lángi Judit, a városgondnokság hóügyelet vezetője.  - Még azt is folyamatosan nyomon követjük, hogy merre járnak, ugyanis valamennyi autóban GPS-készülék van. Az időjárás függvényében indítjuk el a 1-2-3-as ütemben hókotróinkat. A múlt héten az 1-2-es ütemnek megfelelően rendeltünk el  hóeltakarítást, ami azt jelentette, hogy  hat hókotró dolgozott  a  fő közlekedési, a nagyobb forgalmú utakon a kertvárosban is, valamint azokon az útvonalakon, ahol  buszok járnak és kilenc  a járdákon. 
Olvasónk által megjelölt jeges járdaszakaszt mint megtudtuk, a kórháznak kellett volna a jégtől megtisztítania, önkormányzati rendelet szabályozza ugyanis, hogy az ingatlantulajdonosoknak kell letakarítani maguk előtt a járdát. Az ellenőrzésről és a kiszabott büntetések mértékéről a polgármesteri hivataltól később kapunk adatokat.


Szeptembertől egy kormányrendelet szerint akár 100 ezer forintos büntetést is fizethet az, aki sózza járdáját. Lángi Judit olvasatában csak fák,  parkok, játszóterek  közelében tilos a só használata. Azt viszont  nem  tiltja számukra - megfelelő koncentrációban használva -, hogy sózzák a közutakat, a  kerékpárutakat,   a lépcsőket, és a buszmegállók környékét. Ezeken a helyeken  ugyanis fokozott mértékű a  balesetveszély. 
A tiltás életbe lépésével egyidőben természetesen keresik a megfelelő környezetbarát anyagokat is a síkosság ellen. A baj csak az, hogy a szóba jövő  alternatív anyagok lényegesen drágábbak. Használnak zúzalékot is  a járdák érdesítésre,  ónos esőben azonban ez nem alkalmazható.  Az elmúlt heti tapsztalat  is azt igazolta, hogy  a járdatakarító gépeknél a zúzalék műszaki hibát okoz.
A sózás tiltása régi törekvése volt a környezetvédőknek, mert erősen károsította a növényzetet, a talaj, a vizet. Ausztriában, Svájcban, és  a skandináv országokban például évtizedek óta kőörleményt, homokot, vagy  forgácsot használnak jegesedés ellen. Egyedül sót nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!