Negyvenesek esélye: legalább 32 év munkaviszony kell!

FMH - A munkában töltött negyven év önmagában sem kevés idő. Ha belegondolunk, hogy a nők jó része ugyan nem családfenntartó, de szükség volt a megélhetéshez a jövedelmükre egy része a napi nyolc óra mellett ellátta a háztartást, gyerekeket szült, nevelt, tanult, bizony elfáradhatott. Bizonyosan senki sem irigyli tőlük a kínálkozó lehetőséget.

Kovalcsik Katalin

A napokban valószínűleg egyre több nő gondolkodik el azon, hogy ha a törvény életbe lép,  és van már 40 év munkaviszonya, búcsút mond a munkahelyének, nyugdíjba megy.  Az előzetes vélekedések szerint a lehetőség kevesek érint, ám vannak, akik kalkulálnak, legalábbis amennyi    módjuk adatott erre.

- Nekem már  2008-ban megvolt a  negyvenéves  munkaviszonyom, a nyugdíjigazgatóság megállapította a szolgálati időm - mondta Takács Györgyné  Györgyi,  a székesfehérvári Vörösmarty Színház üzemeltetésért felelős szakembere. - A munkaviszony-igazolásom kész,  a szolgálati időm kiszámolva, ahogy a parlament megszavazza a törvényt - hiszen egyelőre még csak a kormány készítette elő a tervezetet -, intézem a nyugdíjazásom, ez a szándékom.  Utánanéztem, minden szempontból  rendben vagyok, ha kivesznek időt, ha betesznek, ha a gyerekek számát veszik figyelembe, rendben vagyok. Mindenféle variációt megnéztem, én mindenképpen nyerő  leszek, mert 2011. július 17-én már negyvenhárom éves munkaviszonyom lesz. Azt ugyan nem lehet tudni, hogy a közalkalmazotti fizetésem után mennyi lesz a nyugdíjam. Ebben a  szférában  átlagosan annyi nyugdíjat szoktak kapni a munkavállalók, amennyi a nettó bérük volt.  Motivál, hogy elmehetek nyugdíjba, ez kicsit felturbózza az embert, majd elkezdem az életem egy másik korszakát.

Tóth Józsefné, Irénke nincs ilyen szerencsés helyzetben,  mint kolléganője.
- Sajnos nem tudok elmenni nyugdíjba, négy évem hiányzik - mesélte.  - Abban bízom, hogy nem törlik el az előnyugdíjat, amikor 59 éves  koromban el tudok menni. Ahhoz adott  a 38 éves munkaviszonyom, az pont meglesz. Épp tegnap olvastam, hogy jövőre még megmarad, de én  2012-ben kerülnék sorra. Viszont minden bizonytalan, bármi történhet. Az enyém lenne még az utolsó korosztály,  amelynek meghagyták ezt a lehetőséget. Szeretnék elmenni nyugdíjba, van hét unokám, nagyon jól meglennék odahaza. Remélem, meghagyják még ezt az utat az 1953-as születésűeknek.     


- Ha az ember belegondol - vette vissza - a szót Györgyi , amikor mi szültük a gyerekeinket, még nem voltak ilyen rugalmas munkaidő-beosztások,  dolgoztunk, tanultunk, gyereket szültünk. Az én korosztályom jó része azért tud elmenni nyugdíjba, mert esti iskolában tanult. Ha nappalin tettük volna, mi sem mehetnénk, én '54-es születésű vagyok.

Hétfői lapunkban megírtuk, hogy a kormányszóvivő cáfolta azokat a sajtópletykákat, hogy a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjakat további, nem nyilvánosságra hozott feltételekhez kötnék. Megnéztük a kormány által elfogadott, a parlament honlapján közzétett törvényjavaslat szövegét. Ez valóban nem tartalmaz korábban nem ismertetett megszorításokat.
A jogi nyelven megfogalmazott törvénytervezet tényleges szövege helyett az általános indoklásából idézünk: "Az a nő, aki a keresőtevékenységgel és a gyermekneveléssel összesen legalább 40 év jogosultsági időt szerzett, az életkorától függetlenül nyugdíjba vonulhat. Annak érdekében, hogy a munkában töltött idő meghatározó jellege ne csökkenjen, a kedvezmény igénybevételének további feltétele a minimum 32 év keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági idő. A szabályozás más szolgálati időt, mint például a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot a kedvezményre való jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe."  
Vagyis a gyermekneveléssel töltött időből maximum 8 év számíthat be a 40 évbe. Ugyanakkor nem számít a szakmunkásképzőben vagy felsőfokú tanintézet nappali szakán töltött idő, s a munkanélküliként eltöltött idő sem.
S ami megnyugtathat sokakat: a kedvezményre jogosultak nyugdíjának összegét az általános szabályok szerint kell kiszámítani, vagyis a nyugdíjszámítás során már minden szolgálati időt figyelembe kell venni. A kedvezmény a nyugdíj csökkentése nélkül jár, a feltételnek eleget tevő jogosultak a hatályos nyugdíj-megállapítási szabályok szerinti teljes összegű öregségi nyugdíjat kapnak. A módosítás további kedvezményt jelent az érintett nők számára, a jelenlegi előrehozott, csökkentett összegű előrehozott nyugdíjkonstrukciók továbbra is igénybe vehetők. A többiek számára írjuk le, az általános nyugdíjszabályok nem változnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!