Közérdek volt a földek cseréje?

Székesfehérvár - Párhuzamosan folyik büntető és polgári peres eljárás az elhíresült sukorói-albertirsai földcserék ügyében. Pénteken a polgári per harmadik tágyalási napja volt.

Móré Erzsébet

A polgári peres eljárás tárgya, hogy  a  felperes   magyar államot  képviselő   Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a földcsere szerződését   kívánja  semmissé tenni az alperes  Joav  Blum   üzletemberrel szemben.  (A büntetőperben az üzletemberrel szemben közokirat-hamisítás miatt folyik az eljárás.) A polgári per  tárgyalását vezető  bíró, Ébner   Vilmos  pénteken nem  hívott  tanúkat,  iratismertetésre  készült.  Ennek ellenére  a tárgyalóteremben megjelent  az  előzetes letartóztatásban lévő, s a szeptember  17-i  tárgyaláson tanúként már meghallgatott  Császy  Zsolt, a  Sukoró-ügyben   jogtanácsoként eljáró értékesítési igazgató, ám  mivel érintett a büntető eljárásban is, a  tárgyalást csak jogi képviselője hallgathatta végig. A felperes és az alperes  ügyvédjeit  kérdezte a  bíró, s a  három órán át tartó tárgyaláson főként értelmezési  kérdések szerepeltek a középpontban, úgy mint  a  közérdekű  cél  meghatározása, amely az alperes  ügyvédje szerint    jogszabályilag  nincsen pontosan definiálva. A felperes ügyvédje  elmondta, hogy a szóban forgó albertirsai  terület  nem  az autópálya  szakasza  lenne, hanem  egy  elkerülő úté. 
A bíró  mindkét  ügyvédtől kiegészítéseket  kért: a felperesétől arra nézvést,  pontrosan milyen  út építését   érintette  a szóban forgó föld,   az alperesétől  a közút kapcsán  elhangzott   közérdekűség   fogalmának értzelmezését. A tárgyalás december  3-án folytatódik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!