Halra fel, magyar! Versenyben a jól ízesített busa

Fejér megye - "Halra magyar! Halra bor!" Ezzel a mottóval indítottak versengést a hazai éttermek közt a halfogyasztás és egészségünk érdekében.

Kovalcsik Katalin

 

Régi szlogen, korabeli  talán ötvenes éveket idéző  plakátokon lehetett olvasni: "Egyen halat, finom falat!" Ezt is elfelejtettük, mint annyi mindent a múltból, pedig a  hal az egyik legegészségesebb ételünk lehetne, ha ennénk. A versengés, amelyet halpéntekként - hasonlóan a torkos csütörtökhöz,  a borszerdához - indítottak útjára már a negyedik állomásához érkezett pénteken. Velencén a Tekergő Étterem, Fehérváron a Diófa és a Hotel Magyar Király, Siófokon a Fogas étterem és az Öreg Halász  vendéglő asztalainál kóstolt a neves személyiségekből és a média képviselőiből álló zsűri. Meglepetésben volt részük mindenütt, ízekben tobzódtak  és a fogásokhoz illő borral koccintottak. Bírálták a balatoni busa elkészítési módját,  a tálalást, az ételek megjelenítését, az ízvilágot, a borválasztást is. A zsűri még sokszor és sok helyen kóstol,  a továbbjutó éttermek a későbiekben mérik össze halas tudományukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!