Egyhavi extrafinanszírozás jut a kórháznak még az idén

Székesfehérvár - A gazdasági krízis mellett a morális válságot is kezelni kell - mondta szerdán a Szent György kórház új főigazgatója, aki hangsúlyozta: betegközpontú intézet kialakításra törekszik.

Hajnal Csilla

Nem kis izgalommal állok most önök előtt: a felelősség óriási, a helyzet tarthatatlan - kezdte bemutatkozását Csernavölgyi István, aki szerdán ismertette terveit és mutatta be csapatát a zsúfolásig megtelt auditóriumban. A kórház adóssága jelenleg 2,5 milliárd forint  - nehezen kezelhető, de nem lehetetlen, jelentette ki az új főigazgató, aki elmondta: ideiglenesen saját hatáskörbe vonta a megrendeléseket, utalványozásokat. A gazdasági zuhanás fékezésében segíthet az a még idén megérkező összeg, amely egyhavi extrafinanszírozást jelent az intézménynek - emelte ki. Rendet, átlátható viszonyokat teremteni - ezt a célt szolgálja az önkormányzati biztos érkezése is, akitől nem félni kell, inkább a megnyugvást, a megfelelő gazdasági menedzselést jelenti az intézmény számára. A nemrégiben elnyert úgynevezett kis pólus pályázatról szólva a főigazgató elmondta: menedzselése folytatódik, de az anyag - építészeti és orvostechnológiai  szempontból is - áttervezésre szorul. Ezzel együtt is várhatóan még ebben az évben aláírhatják a támogatási szerződést.

 Kiemelt probléma a sürgősségi ellátás, amely szintén átszervezésre szorul. A betegérdekekre tekintettel a Csernavölgyi István úgy látja, a kórházon belülre kell kerülnie az ügyeletnek, így a súlyosabb esetek hamarabb lennének elláthatók, az egyszerűbb esetek pedig nem terhelnék a kórházat. A szakrendelésekkel kapcsolatban megjegyezte: alakul az együttműködés a városiakkal, így hamarosan megrövidülhet például az ultrahangvizsgálatokra várók listája. 
Legalább ilyen lényeges kérdés a morális válság megoldása, a bizalom helyreállítása - hangsúlyozta a főigazgató. Legyen fontos a beteg - ez az alapelve a vezetésnek, amelyben orvos-igazgatóként Reiber István, startégiai igazgatóként Kovács Attila segíti majd  Csernavölgyi István munkáját. (Az ápolási igazgató Szabó Bakos Zoltánné marad.) Kiemelt cél a szakmaiság erősítése, többek között  azzal is, hogy a pályázatok esetében például kikérik a különböző szakmát képviselők véleményét is: ők mit tartanának fontosnak. Lényegesnek tartja azt is, hogy a vezetők személyesen legyenek jelen az osztályokon. A főigazgató végül kiemelte: a feladatot, ami az intézmény előtt áll, csak egy csapat képes sikerre vinni, s bár sokan szinte reménytelennek látják a jelenlegi helyzetet, azért bízik benne, hogy az optimisták mégiscsak többen vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!