Egy hete hidegben

Székesfehérvár - Gázszivárgás miatt az EON a múlt pénteken elzárta a Horváth István lakótelep 17-es épületének gázvezetékét.

Házi Péter

- Egy hete fagyoskodunk, mivel a fűtés konvektorról megy, a melegvizet pedig gázbojler készíti - mondja Adorján Csabáné, aki azért kereste meg lapunkat, mert felháborítónak tartja, hogy még most sem lehet tudni, meddig kell nélkülözniük a vezetékes gázt. A Horváth István lakótelep 17. számú lépcsőházában most a legtöbben villannyal fűtenek, ami nem valami olcsó megoldás, ám valahogy mégiscsak meg kell akadályozni azt, hogy túlzottan lehüljön a lakás. A szövetkezet dolga (lenne) a gázszivárgás megszüntetése.



Az épület felújítása most zajlik, amikor néhány hete bekerültek a helyükre az új, jól záródó ablakok, az egyik lakónak néhány nappal később megfájdult a feje és  gázszagot is érzett, az EON kijött, a műszereik kimutatták a gázszivárgást és azonnal elzárták a csapot. A  szomszéd lépcsőházak vezetékei hasonló állapotban lehetnek, ám ott továbbra is van gáz, ha véletlenül ott lenne robbanás, az minket is érintene - teszi hozzá Adorján Csaba, akitől azt is megtudjuk, a gázszolgáltató a mérőóra régi, kóckötéseit és a régi könyököket kifogásolja, ezt a részt kell kicserélni minden lakásnál.
-  Ha szakembereink gázszivárgást észlelnek, egyszerűen nincs mérlegelési lehetőségük, az életveszély elhárítása érdekében azonnal le kell zárniuk a gázvezetéket addíg, amíg a társasház a Gázipari Egyesülés regisztrált tagjainak valamelyikével ki nem javíttatja a hibát - mondta az üggyel kapcsolatban  Egyházi Nikoletta, az EON szóvivője. A legtöbbször egyébként lakossági bejelentésre mennek ki gázszivárgást mérni, s ha ezt a műszerek is kimutatják, szólnak a ház közös képviselőjének, vagy a lakásfenntartó szövetkezetnek.
 A szóban forgó épület a Vörösmarty Lakásfenntartó Szövetkezethez tartozik, ahol kérdésünkre elmondták, ilyen esetben gáztervet kell készíttetni, a lakásokban már zajlik szükséges javítás és várhatóan a jövő héten be is fejeződik, utána ismételten megindulhat a gázszolgáltatás.
Mint arról néhány hete beszámoltunk, először az Ybl lakótelep egyik épületében kellett elzárni a gázt szivárgás miatt, aztán  közel két hétig nem volt gázszolgáltatás a Deák Ferenc utca 36. számú épületben sem. Ott a javítást elvégeztette a házközösség, néhány nappal később viszont a 44-es lépcsőházban zárták el a gázcsapot, ahol ugyancsak folyamatban van a javítás. (A probléma itt azért kisebb, mert  a lakásokat nem egyedileg fűtik, hanem a távhőrendszerre vannak rácsatlakozva.)

Székesfehérváron viszonylag sok a negyvenöt-ötven éve épült emeletes ház, ahol a gázvezetékek is hasonló korúak lehetnek. Tudni érdemes, hogy  a gázvezeték csak a telekhatárig, vagy  az elágazó csapig a szolgáltató tulajdona. Az innen kiinduló felszálló vezetékek már a társasház, vagy a lakásszövetkezet tulajdonában vannak, egészen  a gázmérő órákig, ami viszont  a szolgáltatóé. A lakáson belüli vezetékek karbantartása, a szivárgás esetleges  megszüntetésepedig a lakók feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!