Elzárták a gázt, a ház dolga a javítás

Székesfehérvár - Közel két hétig nem volt gázszolgáltatás a Deák Ferenc utca 36. számú épületben. Ott a javítást elvégeztette a házközösség, most viszont a 44-es lépcsőházban zárták el a gázcsapot.

Házi Péter

- Három héttel ezelőtt az egyik harmadik emeleti lakó gázszagot érzett, s azonnal hívta a szolgáltató gázömlésbejelentő telefonszámát. Hamarosan kijött három férfi, megmérték a szivárgást, nekem nem is szóltak, hanem kitettek a faliújságra egy felszólítást, hogy életveszély elhárítása miatt azonnal le kellett zárni a ház gázvezetékeit - mondja Mohai Győzőné, a Deák Ferenc utca 36. alatti épület közös képviselője, aki a lakókkal együtt szembesült azzal, hogy gyakorlatilag időt sem kapott a ház arra, hogy valahonnan előteremtse a vezeték javaításához szükséges összeget. A társasházak esetében az adott év fejlesztésit, javításait eldöntő lakógyűlések ugyanis már az év elején lezajlottak, így a legtöbb házat igencsak váratlanul ér egy ilyen határozat, sok esetben lehetetlen előteremteni a javítás olykor milliós nagyságrendű költségét.

A közös képviselő először kétmillió forintos árajánlatot kapott, ám sikerült végül olyan megoldást találni, amellyel jelentősen csökkenthető volt a javítás összköltsége: az eredeti verzióban vagy hatvan méternyi vezetéket is ki kellett volna cserélni, ám végül az a megoldás született, hogy a régi kóckötéseket kicserélték új biztonságosra, valamint megszüntették a régi, hegesztett toldásokat is. Ezt követően - tizenkét nap után  -most ismét van gázszolgáltatás a házban.
Nem úgy a szemközti, 44-48-as épületben, ahol a napokban zárta el az E-ON a gázt. Mint Egyházi Nikoletta, a cég szóvivője lapunk kérdésére elmondta, ha a szakembereik gázszivárgást észlelnek, egyszerűen nincs mérlegelési lehetőségük, az életveszély elhárítása érdekében azonnal le kell zárniuk a gázvezetéket addíg, amíg a társasház a Gázipari Egyesülés regisztrált tagjainak valamelyikével ki nem javíttatja a hibát. A legtöbször egyébként lakossági bejelentésre mennek ki gázszivárgást mérni, s ha ezt a műszerek is kimutatják, szólnak a ház közös képviselőjének is.
Az említett két épület nem egyedüli Székesfehérváron, ahol problémák voltak, illetve vannak, nemrég az Ybl-lakótelepen is szünetelt egy ideig a gázszolgáltatás. Ez különösen azoknál a (negyvenöt-ötven éve épült) házaknál lehet veszélyes, ahol a lakások fűtése egyedi, gázkonvektoros vagy cirkókazános megoldású. Csak reménykedni lehet, hogy nem a tél közepén kezd el szivárogni a vezeték.

Kevesen tudják, de a gázvezeték csak a telekhatárig, vagy emeletes épületek esetén az elágazó csapig a gázszolgáltatóé. Az innen kiinduló felszálló vezetékek már a társasház közös tulajdonában vannak, egészen  a gázmérő órákig, ami ismét a szolgáltatóé. A lakáson belüli vezetékek karbantartása pedig az ott lakók feladata. Ha a felszálló vezetékek hibásodnak meg, azt a társasháznak kell a saját költségén kijavítania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!