Elrabolt magyar - A terrorelhárítók csak információszerzést végezhetnek

FMH - A Szudánban elrabolt, Fejér megyei ENSZ-békefenntartó kiszabadítása érdekében a Terrorelhárító Központ munkatársai felderítőként, tanácsadóként járhatnak közbe - tudta meg a hvg.hu.

feol.hu

Önálló lépéseket nem kezdeményezhetnek Szudánban a Terrorelhárító Központ (TEK) munkatársai, akik múlt héten utaztak az afrikai országba, hogy a túszul ejtett Papp István felkutatásában segédkezzenek – közölték a hvg.hu kérdésére a mentőakciót közelebbről is ismerők.

A Dárfúrban elrabolt Papp István mielőbbi kiszabadítása érdekében a Terrorelhárító Központ (TEK) több munkatársa utazott a helyszínre. A hvg.hu értesülései szerint azonban a felderítők csak információszerzést végezhetnek és segíthetnek a túsz felkutatásában, de önállóan semmit sem kezdeményezhetnek. Az ehhez hasonló emberrablási ügyekben a diplomaták járnak el, és igyekeznek alkut kötni. Tanácsadóként azonban a magyar felderítők hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Papp István minél előbb kiszabaduljon a fogságból.

Magyarország kairói nagykövetének, Kveck Péternek kulcsszerepe lehet a kutatásban, ő összekötő szerepet játszik Budapest és a helyi biztonsági erők, illetve az ENSZ-misszió munkatársai között. A nagykövet a támadók legutóbbi bejelentkezésekor pár szót tudott beszélni Papp Istvánnal, akivel a szudáni biztonsági erők tegnap ismét felvették a kapcsolatot. A körülményekhez képest a magyar túsz jól van – tette hozzá Pataki Eszter.

(forrás, teljes cikk: hvg.hu)

Lapunk Papp Istvánnal készült interjúja ide kattintva olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!