Tolvajok, perek, bűnügyek a száz évvel ezelőtti Fehérváron

Székesfehérvár - A bűnügyek - az olvasottság szempontjából - manapság is előkelő helyen szerepelnek a lapok hírei között. A 20. századba éppen csak betoppanó Fehérváron pedig bőven szolgáltattak izgalmat az új és újabb esetek. Főképp a mulatságosak...

Kocsis Noémi

 Kezdjük egy kedélyes éjjeli jelenettel, amelyről a Székesfehérvári Friss Újság 1901. május 1-jei száma számolt be: Kocsis József Sár utca 38. szám alatti lakos jelentést tett a rendőrségnél, hogy a vele egy házban lakó Pajor József napszámos egyik éjjel, azon ürügy alatt, hogy disznajuk az ólból kijött, felköltötte és midőn ő a konyhaajtót kinyitotta, lakásába jött és éktelenül káromkodva a szobaajtót kezdte döngetni. (Vajon kiderül-e valaha, hogy a szomszéd, vagy a disznó ment a lakásba? És melyik ember káromkodott?)

Egy újabb vidám jelenet, sajnos az alkoholizmus rontó hatását bizonyítva: Kálmán Ferenc városilag szabadalmaztatott bilétes koldus úgy látszik, vasárnap jó munkát végzett, mert hétfőn már hajnali négy órakor beült a buzatéri Kaposi-féle pálinkás butikba és ugyancsak szorgalmasan ürítgette a poharakat. A szesztől aztán jó kedve is megjött, mert csakhamar táncra perdült. Ennek a táncnak azonban Kaposi vallotta kárát, mert Kálmán három 5-5 literes pálinkás üveget összetört. A rendőrségre vitték, hol a városházi dutyiban helyet adtak neki, hogy mámorát kialudhassa. (Csak egy érdekes apróság: ezek szerint a város segéltjei között akkoriban is volt, aki nem éppen szilárd kenyérre költötte az adományt... A másik: ha manapság is minden korhely pohártöréséről beszámolnának a lapok, maradna hely másnak?)

Itt van aztán egy másik kedves hírecske: Móna János temető csősz tegnapelőtt, úrnapján 20 darab libát hajtott a város házára. Panasza az volt, hogy lelegelték a sírokról a virágokat. A tulajdonosok a kár megtérítése ellenében átvehetik őket a rendőrségen. Ami a libákat illeti... de meséljenek a hírek tovább: Haár Józsefné, Kertalja utca 7. alatti lakos Lichtneckert Károlyné, a lakója ellen feljelentést tett, mivel az tőle a vasalóját elidegenítette. Úgy történt a dolog, hogy Haárné pünkösd napján meglátta Lichtneckertnénál az ő saját vasalóját, s felszólította őt annak visszaadására. Ezért az őt mindenféle sértő szavakkal rágalmazta, a vasalót pedig hozzávágta. Emiatt becsületsértésért feljelentette őt Haárné a járásbíróságon.

Vajon miért akarnak utcalányok konyhai eszközöket lopni? Sajnos az alábbi hírecskéből sem derül ki: Tegnapelőtt éjjel a Sas utcán keresztül a Palota itca felé tartó rendőrjárőrjárat észrevette, hogy Gross J. és fia üveg és cserép üzletének ablakát valaki feszegeti. A rendőrök lépteinek zajára azonban az illetők futásnak eredtek. A rendőrök üldözőbe vették a menekülőket, azonban a Palotai utca sarkán szem elől vesztették őket. Az üldöző rendőröknek azonban sikerült a menekülőket, amint azok az utcai lámpák alatt elszaladtak, felismerni. A tettesek: Puli Juli és Szentes Erzsébet ismert utcai leányok, továbbá Selymes Füster Mihály csavargó, kinek már többszörösen volt dolga a rendőrséggel. A jómadarak nagyobb mennyiségű tányért és üveget loptak el.

De hogy a kedves olvasó nehogy azt mondhassa, már akkoriban is csak a negatív hírekre harapott a közvélemény, íme egy happy end történet: Izgalmas jelenet helyszíne volt a napokban a Nádor utca. A Felmayer kékfestő gyár kocsijába fogott lovak megvadultak, a bakon ülő kocsis nem bírta őket megfékezni. A megvadult lovak őrült vágtatással ragadták magukkal a kocsit, elgázolással fenyegetve a járókelőket. A legválságosabb pillanatban Tóth István, Lőwy lisztkereskedő szolgája élete kockáztatásával a lovak elé ugrott és megragadta a zablájukat. Ezek egy darabig magukkal vonszolták, azonban mégis sikerült az állatokat megfékezni. Az egybegyűlt tömeg megéljenezte a bátor embert.

 Ó, miért is nincsenek ma már bátor hősök és éljenző járókelők?

 

 Nincs újság hirdetések nélkül. Száz évvel ezelőtti lapjaink is bővelkedtek reklámban, de ezek egészen mások voltak, mint mai társaik. Reklámgrafika nem létezvén a szóbeliség élvezett előnyt, így találhatunk ilyen hirdetéseket: "Hallod! Kerekes Pistát az egész város ismeri. Honnan tudod? Hát nem veszed észre, hogy folyton köszönget? Ah, te nem is tudod? Hát akarja mindenki figyelmét a szép új kalapjára felhívni, amilyen csakis Ungvári Mihálynál kapható, ahol a legszebb női, gyermek és férfi kalapok vannak raktáron!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!