Milliós károk, zárlat három méhésznél - beteg méheket pusztítottak el

FMH - Súlyos betegség ütötte fel a fejét a méhek között. Milliós kár ért három méhészetet, akiket kártalanít az állam, de meg kellett semmisíteniük a méhállományukat.

S. Töttő Rita

Részleges községi zárlatot rendelt el a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a megyeszékhely több területén. Csalán, Kisfaludon, az Öreghegyen és a Ráchegyen is komoly betegség ütötte fel a fejét a mézelő méhek között: nyúlós költésrothadás sújtott le a méhekre három méhészetben - tudtuk meg Gombos Zoltán  Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi igazgatótól. Ha ez a begetség üti fel a fejét a méhcsaládoknál, a méhészeknek azonnal be kell jelenteniük azt a hivatalnál.
A nyúlós költésrothadás egy meglehetősen ragályos, fertőző, baktériumok által terjesztett betegség, s a lépekben telepszik meg. A baktériumok megakadályozzák a méh lárvák kifejlődését, szinte elrothasztják - ahogyan ezt a neve is kifejezi - azokat, tudtuk meg Paál Csaba székesfehérvári állatorvostól.
Emberre nem veszélyes, viszont a méhekre nagyon is, ezért a zárlat idején a méhészek nem költöztethetik, nem utaztathatják  a családokat, ám ez alkalommal erről nincs szó: meg kellett semmisíteniük a beteg méheket. 
A nyúlós költésrothadás milliós károkat okoz a méhészeknek,  ebben az időszakban ugyanis értelemszerűen mézet sem tudnak termelni ezeken  a területeken, így az innen származó  bevételüktől is elesnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!