Nincs ár a tankönyveken, mi védi a szülők pénztárcáját?

FMH - Tanévkezdés idején sok kérdés merül fel a tankönyvekkel kapcsolatban. Egy olvasónk kérte, járjunk utána, miért nincs ár a könyveken. Megtettük.

Zsigó Ferenc


Az összkép megnyugtató: bár bizonnyal sokaknak jól jövedelmező üzletről van szó, a tankönyvfronton szigorú szabályok védik a szülők, családok érdekeit.  Tájékozódásunkat az iskoláknál kezdtük. A fehérvári  Tóvárosi Általános Iskola igazgatója, Pokrovenszki László elmondta: az előre összeállított könyvcsomagok átvételekor a szülőknek mutatnak egy árlistát, amelyen  ellenőrizhetik az árakat. Fizetéskor tételes számlát adnak. A listát  az intézményt ellátó szállítótól kapják.
Térségünkben az egyik legnagyobb ellátó cég ügyvezetője, Miklós Gábor hangsúlyozta, igen szigorú a tankönyvekre vonatkozó szabályozás. A kiadványt a kiadó cégnek tankönyvvé kell nyilváníttatnia, s ha ez megtörtént, attól kezdve az ár  államilag garantált. Az interneten több helyen is lehet ellenőrizni az árat, például a Közoktatási Információs Iroda vagy a szaktárca honlapján. Ezeken az oldalakon található az aktuális tankönyvjegyzék, ami az egyes kiadványokról minden információt  - az árat is - tartalmazza. Miklós Gábor szerint egyébként azért nincs rányomtatva az ár a könyvekre, mert akkor nem lehetne a későbbiekben árat változtatni. (Amit a kiadók csak a szaktárcával történő egyeztetés után tehetnek meg.) Az ügyvezető elmondta, cége ellátási szerződést köt az intézményekkel, s ebben az is szerepel, hogy az intézmények a garantált áron értékesítik a könyveket. Akkor hol itt az ellátó haszna? - tettük fel a kérdést, mire a szakember elmondta: vagy az árréssel csökkentett áron hozza el a kiadótól az árut, vagy az utólagos elszámoláskor kapja meg cége az azt megillető összeget.
- A közoktatásban, az alsó- és középfokú oktatási intézményekben használatos tankönyvek többségénél mi  sem nyomtatunk árat a könyvekre  - tudtuk meg Kiss János Tamástól, a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt.  vezérigazgatójától. Az egyéb oktatási területen használatos könyvekre, jegyzetekre az általános szabályok vonatkoznak,  minden esetben van rajtuk ár.
Fogyasztóvédelmi oldalról nézve jogos igény, hogy ha egy terméknek ára van, az egyértelműen legyen rajta. (A vonalkód nem elég, mert a szemünk nem kódleolvasó.) Ám esetünkben a tankönyvek egy zárt láncolaton keresztül jutnak el a családokhoz. Czár Anita fogyasztóvédelmi szakjogász elmondta, az 1997. évi CLV. törvény 14. szakasza - ami az ár feltüntetéséről szól - előírja, hogy írásban kell tájékoztatni a fogyasztót a termék áráról. Ez - mint emlékszünk rá - az iskolákban meg is történik. Amennyiben a kiskereskedelmi hálózatba kerül a tankönyv, nyilván a kereskedő árrésével növelt árat kell rajta feltüntetni. Ez pedig általában 25-30 százalékkal magasabb az iskolai árnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!