Elkészült a tér, a templom, a Nemzedékek Háza

Gárdony - Egy több mint százmillió forintos beruházás jelentős mértékben befolyásolja egy település képét, a lakosok hangulatát. A hétfőn átadott ház, templom és tér is ezt teszi.

Kovalcsik Katalin

A pályázat még 2008-ban jutott a város tudomására, akkor határozta el a testület,  elindulnak rajta, hogy a városképet megszépíthessék.
- Elég viszontagságos volt a pályázat elbírálása  - mondta az első, avatandó helyszínen, a Szabadság parkban  Tóth István, Gárdony polgármestere.   - Hosszú időt vett igénybe a bírálat, de az a lényeg, hogy nyertünk rajta, és mára mindhárom célunk megvalósult. A pályázat 125 millió forintról szólt, ennél voltak nagyobb nyertes  pályzataink is.  Uniós forrásból 95 milliót kaptunk. A közbeszerzési eljárások elhúzódtak, a pályázók kissé magasabb összegeket   kértek, így nem fedezte a 125 millió forint a projektet, néhány  millió forintot hozzá kellett tennünk. A Szabadság park 33 millió forint bruttóból szépült meg. A körülbelül 1500 négyzetméternyi térburkolat nagyon szép, magas színvonalon  készült el. Elültettünk itt több száz  növényt, köztük hatvan fát, 1500 egynyári virágot, cserjéket, bokrokat, mindezek emelik a kis tér hangulatát.


 A polgármester bemutatta  a tervezőt, a kivitelezőket, akiknek a munkáját dícséri a park. A nemzeti színű szalag átvágása után a gárdonyiak, a meghívott vendégek átsétáltak az egykori művelődési házhoz, ahol - ahogy a  parkban is -   Cserta Gábor  és  Cserta  Balázs  megzenésített versekkel tette ünnepélyesebbé az eseményt.   A Nemzedékek Házának elnevezett épület külső megjelenésében impozáns, a belső terei helyet kínálnak fiatalnak és idősebbnek is. Nem véletlenül mondta megnyitó beszédében  L. Simon László országgyűlési képviselő, hogy örömmel vette az elnevezést, valójában  viszont annak örül, hogy adott lesz a hely a nemzedékek számára  a találkozásra.  Napjainkban már nincs lehetőség arra,hogy az egy fedél alatt élő családok  átadják egymásnak a tapasztalataikat, a tudást, amelyet évszázadokon át sikeresen örökítettek át. A képviselő azt is elmondta, gyerekkorában ebben az épületben járt sakk szakköre, itt találkozott először Csoóri Sándorral,  a ház akkoriban is közösségi tér volt, ahogy átadásától szintén ezt a funkciót töltheti be.

A röpke házlátogatás után a vendégek, a helyiek átsétáltak a református templomhoz,  ahol  az avatóbeszédet  Oláh László lelkész mondta. A templomban a felázott falak szigetelése volt a legfontosabb, a falakra szárító vakolat került kívül-belül, ezt engedélyezte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. Életveszélyes volt a fedélszék, a födém,  teljesen lecserélték. Sokak örömére pünkösd óta sok-sok év után ismét jár  a templom órája is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!