Össznépi viselet a gumicsizma, áll a víz a garázsokban

Lepsény - A település Ifjúság utcájában még mindig áll a víz a garázsokban. A sorház lakói közül néhányan az önkormányzatot hibáztatják, szerintük rossz az árokrendszer.

Kovalcsik Katalin


Ifjúság utcai népviseletben fogad Szekeres László, magyarázattal is szolgál. A garázsba csak gumicsizmában lehet  bemenni,  áll a víz.
- Az árok magunk csinálta, de a túloldalon van rendes árok is - mutatta a próbálkozásukat. - A víz nem folyik  fölfelé, ezt az önkormányzat nem veszi tudomásul.
-  Az én garázsomban kevesebb van, szikkasztottam - Tóth János szintén ebben a házban kínlódik. -  A garázsajtóhoz elázott a faanyag. A víz egy része csapadékvíz, a másik talajvíz. Az  a probléma, hogy összegyűlik a csapadékvíz, ami az Ifjúság és Petőfi utcában  leesett. Ezt a vizet a Cinca nem tudja elvinni, mert odáig ez a víz el sem folyik.  A  csapadékelvezető két méterrel alacsonyabban van, mint az áteresz. 
- Az előző polgármester idejében fektettek le  dréncsövet az árok aljába  a Vasút utcában,  szivárogtatta a vizeket. Addig működött, amíg az Ifjúság és a Petőfi utca közt nem  kötötték be a szennyvízcsatornát, több helyen átvágták.
Tóth János azt mondja, a csatornázás jót tett a településnek, nem volt bajuk a belvízzel. Hozzáteszi, az önkormányzat pályázhatott volna  csapadékelvezetésre, de nem tette. A biztosító nem fizet, ez nem árvízkár, belvíz,  kárenyhítés nincs rá.     
- A mélygarázsokba befolyik a víz, ez évek óta így van - fűzi hozzá Kis István  polgármester. - A pályázat lutri, vagy nyerünk vagy nem, önrész kell hozzá, de olyan árkot akkor sem tudnánk ásni, ami el tudná vinni a Cincába a belvizet, ahogy mondják, visszafolyna a szintkülönbség miatt. Az érintett  házak mélyedésbe épültek, az nem csapadékelvezetési, hanem építészeti probléma. Úgy tudom, máskor is volt a garázsokban 5-10 centi víz. A településen is jelentős mennyiségű csapadék esett, ahogy mindenütt, még türelem kell, hogy végre eltűnjön a belvíz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!