Máglya a fejünk felett - tragédiát okozhatnak a padláson tárolt lomok

Székesfehérvár - Pénteken a Kelemen Béla utcából riasztották a tűzoltókat, több embert ki kellett menteniük az épületből. Ott is növelte a bajt a tűzvédelmi szabályok be nem tartása.

Tihanyi Tamás

Levelet kaptunk olvasónktól: "Egy cikkükhöz kapcsolódom: érdekes lenne egy újabb írásukban megismerni a hozzáértők véleményét. A padlásterekben tárolt lomokról, különösen az éghetők szerepéről  a tűzveszélyben, illetve a már bekövetkezett tűz lokalizálásában. Mindez a tisztántartást, az ellenőrzést is nehezíti.  Társasházak esetén ez a gyűjtési mánia egy közösség biztonságát veszélyezteti. Egy közös képviselő. "
Megkérdeztük a hozzáértőket, pontosabban  ifjabb Németi László tűzmegelőzési osztályvezetőt és Varga Norbert szolgálatparancsnokot, a fehérvári tűzoltóság csapatából.  Furcsa dolgok derültek ki, s bizony igaza volt olvasónknak, hogy szót érdemel a téma. A szakemberek elmondták: a társasházak padlásterében tilos az éghető anyag, például a ruhanemű vagy a papír  tárolása, de szinte lehetetlen betartatni ezt a szabályt, ami egyébként életet menthet. Főként reménytelen bármi módon elérni azt, hogy valaki a saját háza  padlásán rendet tartson, azaz ne hordjon fel mindenféle éghető szemetet  a feje fölé. Legfeljebb utólag a biztosító mondja azt, hogy mivel tele volt a padlás éghető holmival, nem fizet. A józan ész csak, amire számítani lehet, a jól felfogott érdek. 


Az egyik legfontosabb tűzvédelmi szempont, hogy a menekülő útvonalakat szabadon kell hagyni: gyakori például, hogy a bejáratnál a lépcsőházakban motorkerékpárokat tárolnak. A tűzoltók szerint megoldást jelenthetne, hogy ezeket a szabályokat rögzítik a társasházi szerződésben, de ez a lakóközösségeknek csak nagyon ritkán jut eszükbe.  A tűzoltóságnak kényszerítő  eszköz nincs a kezében, hiszen rosszul van megfogalmazva a jogszabály: bárki mondhatja, hogy ő nem tárol a tetőtérben  éghető anyagot, csak éppen ideiglenesen rakta le a holmit.     
Hozzátették,  nem csak a tárolással vannak problémák. A társasházak úgy igyekeznek bevételhez jutni, hogy kiadják a földszinti helyiségeket  s nem minden tulajdonos  van felelőssége  tudatában. Aztán: minden tízemeletes épületben vannak úgynevezett  száraz felszálló vezetékek. Elvben ezt azért építették be annak idején a házba, hogy a tűzoltók rácsatlakozhassanak a fecskendővel bármelyik szinten. Ám ezek olyan állapotban vannak, hogy a gyakorlatban használhatatlanok: ez pedig a beavatkozóidőt növeli meg.
 Sokat panaszkodnak a tűzoltók a virágokra, amelyek szépek ugyan, de amikor a füstben kell közöttük botladozni, nem szerencsés a jelenlétük. Botrányos a füstelvezetők állpota: ezek azok a csapóajtók, amelyekhez a tizedik emeleten vaslétra vezet. A házak kilencven százalékában (lakatal, vagy ráccsal) le vannak zárva, amely a felső szinten lakók biztonságérzetét növelik ugyan,  de tűz esetén tökéletes csapdát jelentenek.

A Kelemen Béla úti lakástűzről itt olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!