Chilis csoki, avagy mik a legkelendőbb fagylaltok?

Székesfehérvár - A hűvös júliusi napokat gyorsan érkező kánikula váltotta fel. A fagyizók szinte azonnal megnyitottak, s elcsábították a járókelőket, akik a forró aszfalton perzselődve várták az enyhítő hűsítőt. A diákok is a meleg beköszöntére vártak, hiszen a legtöbben a tóparti strandokon, kempingekben találtak munkát. A nyári szezonnak pedig legnagyobb ellensége, a rossz idő akadályozta a június eleji nyitást.

Miskei Anita

A fagylalt, azaz régi nevén a "hideg nyalat" talán segít elviselni a tomboló hőséget. A kánikulában a gyermekkort idéző szenvedély cseppet sem csillapodik. Még csak fagyispult, vagy fagylaltot nyaló járókelő sem kell ahhoz, hogy elöntsön bennünket a vágy egy gombóc jeges, tejes, gyümölcsös, nyelven olvadó finomság iránt. 

Kocsis István, a belváros szívében alig öt perce állította üzembe kézműves fagylaltot kínáló pultját, s máris kígyózó sorban álltak az édességre, hűsölésre vágyó járókelők.

- A népnyelvben csak főzött fagyiként ismert édességet kínáljuk, valójában pasztőrözött, s tejszínből készül. Tizenhat féle fagylaltot tartunk, természetesen a kor igényeihez igazodva -  mesélte a fagylaltozó, pizzéria tulajdonosa. Elárulta, tizenegy éve "fagyizik" már, azaz éppen ennyi ideje árusítja a jeges finomságot, így megtapasztalta, hogy nem csak a ruházatban, de a fagylaltfajták között is vannak trendi és múlandó ízek. - A csokoládé, vanília, citrom, esetleg az eper a régi ízeket képviselik, bár ma is sokan kedvelik ezeket. A tapasztalatok szerint leginkább az idősebbek választják. A fiatalabbak a trendek változását követik, s akár csilis-csokira is voksolnak, s más fantázianevekkel ellátott fajtákat is kipróbálnak. - Természetes alapanyagokból készült terméket árulunk, így az eper ízű alapja az eper, a pisztáciáé pedig a pisztácia. Éppen emiatt a fagylalt reális ára 200 forint körül lenne, ennyiért azonban Székesfehérváron nem lehet eladni. Talán a Balaton partján - tette hozzá Kocsis István.

Fekete Norbert, a Fürge Diák Iskolaszövetkezetének képviselet vezetője szerint a diákok körében az egyik legvonzóbb nyári munka a fagylaltárusítás. Nagyon nehéz azonban ebben az időszakban munkát találniuk a jelentkező fiataloknak, hiszen sokan vannak, ugyanakkor a munka kevesebb. A lehetőségek csökkenését Fekete Norbert nem csak a válsággal, s általa a cégek visszalépésével, hanem a viharok, esőzések okozta károkkal is indokolja.

-  A tanulóknak kínált dömpingmunkák közül idén nagyon visszaesett a mezőgazdasági munkák száma a május közepi időjárás miatt. Az olyan kedvelt lehetőségeket, mint a strandi, kempingekbeli fagyi árusítást, kölcsönzőbeli feladatok ellátását hamar betöltik a középiskolások. Azt ajánljuk a tanulóknak, hogy augusztus második felében jelentkezzenek munkára. Olyankor már visszaesik a fiatalok munkavállalási kedve, az addig megkeresett pénz elköltésére koncentrálnak. Ma még 10-12-szeres a túljelentkezés - tette hozzá a vezető.

Tóth Eszter, a 17 éves diáklány szerencsésnek vallja magát, mert a család ismerősének tóparti fagyizójában árusíthatja a jeges gombócokat. Ráadásul a minimálbérnek megfelelő összeget is megkeresi. Hozzátette, tőle nem kértek szakmai hozzáértést, a fagyiskanál kezelését könnyedén elsajátította, bátyja azonban villanyszerelő szakmát tanul, őt magasabb órabérért alkalmazták a nyárra.  Elárulta, nem csak a fizetés, a fagyi is vonzotta a munkában, így ugyanis minden nap megízlelheti az  újdonságokat. Tapasztalatai szerint a nyaralók szinte mindent kipróbálnak, így van, hogy napjában többször is után kell tölteni egy-egy ízt. A csokoládé, a mák sláger, de a hőségben a gyümölcsös ízek, így például a citrom vagy a málna  is nagyon fogynak. A fiatal lány  elárulta, jó tapasztalatszerzés, s egyben ajánlólevél is lehet a diákmunka, mert bármit is vállal egy fiatal, ha teljesíti, megbízhatóságát, rátermettségét bizonyítja, ami jó ajánlólevél lehet.

Kis fagyitörténet

A perzsák már az ókorban is fogyasztottak a fagylalthoz hasonló édességeket. A jeget és a havat lovakkal vontatott gyorskocsikkal a hegyek csúcsáról hozták a fagylalt-készítéshez. A mai fagylalt ősét a 16. század végén egy bolognai fogadós fedezte fel véletlenül. Cukrásza parfét készített, közben túl sokáig keverte a masszát, így a szokásosnál több levegő került bele, s ez által nagyon könnyű, habos anyagot kapott. A fogadós bízott abban, hogy az új nyalánkságot bizonyára megkedvelik. Így is lett, s a fagylalt hamarosan elindult világhódító útjára.

 
Száműzött fagyigép - jegyzet

A családi legendák olyanok, akár a szezonális termékek. Minden történetnek megvan a maga ideje. Nálunk nyaranta egy bizonyos fagylaltkészítő gép története bukkan fel. A gép sokáig a konyhaszekrény mélyén lapult, mielőtt végleg száműztük volna. Az eleinte jó ötletnek tűnő eszközről ugyanis kiderült, az apró háztartásban alkalmazhatatlan. A fagylalt készítése ugyanis a géppel több napot is igénybe vett. Hiszen előtt több liter vízből jégkockát kell  alkotni, majd azt követően jöhetett annak zúzása, s a fagyi elkészítése, mely hol túl fagyos, hol túl folyósra sikeredett. A bonyolult procedúrát pedig méginkább megkeserítette, hogy a család bármennyire is rajongott a csoki fagyiért, azért csak csokoládét mégsem akart enni. Inkább a fagyizók 15-20 fajtát is kínáló választékából csipeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!