Cáfolták a plázát, de üzlet lesz

Velence - A Velencei-tó Kapuja projektet az elmúlt hetekben többféle támadás érte, annak ellenére, hogy már három éve ismert volt a város elképzelése az idegenforgalom további fejlesztése, látványos építészeti megoldásokkal, s a szabadstrand lidós átalakításával.

Móré Erzsébet

Szerda délelőtt sajtótájékoztatón cáfolták azokat az állításokat, amelyeket a terv ellenzői hangoztatnak. Nem mellékesen: a kivitelezés a napokban kezdődik, s  jövő év szeptember végére már el is készül.
A tájékoztató előadói -  Oláhné Surányi Ágnes, a város polgármestere,  Csabina Zoltán  projektmenedzser, Orbán Csaba  építész-tervező, Szabó Mátyás,  a korábbi Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság nyugalmazott igazgatója - saját szakterületükhöz kapcsolódóan fejtették ki véleményüket. Elhangzott: a jelenlegi szabadstrand teljes mértékben mesterséges képződmény: ez a partszakasz eredetileg mély fekvésű nádas, zsombékos, szinte megközelíthetetlen terület volt. A mai füves szabadstrand az eredeti növényzet kiirtásával, a terület feltöltésével és a végig betonozott partfal kiépítésével alakult ki. A régi velencei strand pedig eredetileg lapos, homokos jellegű volt, az új szabadstrand -ahol továbbra sem kell majd belépődíjat fizetni - az eredetihez hasonlóan homokos, lidós jellegű lesz. Téves az az állítás is, miszerint plázát építenének a tópartra, az igazság az, hogy egy szolgáltatóházat terveznek a parttól hatvan méterre, amelyben valóban lesznek üzletek, közöttük élelmiszer-áruház is - mondta a tervező, aki beszélt a tíz, egymást erősítő elemről is, amely Velence vonzerejét növeli. Egyebek között a Velence Kapuja egy nagy-nagy sétány lesz, fedett és nyitott részekkel, amely kapcsolódik a strandhoz, játszóterekhez. Végül: a létesítmények száz százalékban önkormányzati tulajdonban vannak és maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!