Átható bűz, cserepes föld az árvíz után - megrázó látvány a Székely utcában

Székesfehérvár - A tervek szerint pénteken befejezi a városgondnokság a Székely utca egy hónapja elárasztott zártkertjeinek fertőtlenítését. Négy napja vonult vissza az ár.

J. Mező Éva

 

A bűz átható, miként a látvány is siralmas. A cserepes földön növény nem terem. A kertekben, az út mentén kiszáradtak, barnák a bokrok,  a fák, a tuják. A szúnyogmennyiség is elviselhetetlen. A falakon és a kerítésen a víz nyomot hagyott: néhány napja még derékmagasságig ért. Az út süpped a lábunk alatt és valószerűtlenül fekete. Az ásott udvari vécékből  kimosott  emberi ürülék festette azzá. Tóth Katalin orra elé zsebkendőt tart. Nemrég komoly műtéten esett át, fél a fertőzéstől. Amikor ezt elmondta a városgondnokság embereinek, azok szó nélkül végigpermeteztek nála mindent még egyszer. Nem kötelességből, emberségből. Ez a dűlő volt a legfertőzöttebb, 4-5-szöröse a megengedettnek. Kuti József udvarán hűtőgép szárad, az ágy  a macska fekhelye lesz ezentúl, a  konyhabútor sorsa még várat magára. Kutyáját simogatja, Alex nemrég került haza. Egy ismeretlen maroshegyi ember fogadta be  ingyen. Etette, pótgazdája volt. Most, hogy Alex hazakerült, időnként erre sétál,  megsimogatja. Volt, aki állatai miatt rosszul járt. Egy 63 éves asszony házánál állunk meg. Az ő állatait a menhelyre vitték, amikor jött a víz  volt közte kutya, több macska, hízó, nyolc kacsa. Amikor elment a víz, az asszony haza akarta hozni kedvenceit, de fizetni kellett volna tartásukért. Mai napig nem tudta kiváltani őket. Az út mentén apró haltetemek tömkelege. Kuti úr azt mondja,  kiszáradtak, nem fertőznek, csak látványuk megrázó.
A kétszázkilencvenegy ingatlanból húsz fertőtlenítése befejeződött - mondja Zákányi Tamás, a munkát felügyelő városüzemeltetési igazgatóhelyettes. A fertőtlenítést az ÁNTSZ-szel egyeztetve olyan élelmiszeripari szerrel végzik, ami elpusztítja a baktériumokat, majd néhány óra alatt lebomlik. Az ásott kutakba hypót öntenek, az udvari WC-be klórmeszet. Munkatársai több telekre nem tudtak bemenni, illetve volt olyan utca is, amit a lakók sorompóval zártak le.    Ezekre a területekre pénteken megpróbálnak újra bejutni. Ha nem sikerül, a tulajdonosoknak kell elvégezniük a fertőtlenítést, ehhez a megfelelő szert természetesen biztosítják nekik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!