A régi tulajdonost akarták büntetni a gyomnövény miatt

FMH - Két és fél éve eladta a telkét egy olvasónk, most mégis ellene indult a gazos telek miatt eljárás. A jelek szerint a számítógépes nyilvántartás volt hibás.

Klecska Ernő


Fura végzést kapott minap a fehérvári Szűcs János Lászlóné. A fehérvári polgármesteri hivatal szabálysértési és igazgatási irodája arról tájékoztatja, hogy egy bejelentés alapján hivatalból eljárás indul ellene, mert a Pöstyényi út 14. szám alatt lévő, 106592 helyrajzi szám alatt található ingatlan egyéb károsító gyomnövénnyel fertőzött. A bibi csak ott van - mondja a lapunkhoz ezek után feldúlva érkező férj, Szűcs János -, hogy  a telek már évek óta nem az övék, azt még 2007-ben eladták. S valóban: lapunk telefonon elérte a  szerződésben szereplő vevőt, illetve új tulajdonost, aki közölte, rögtön intézkedik is a kaszálásról.
Az ügyben megkérdeztük a végzést kibocsátó hivatal illetékesét is. Seres Ilona, a szabálysértési és igazgatási iroda mezőgazdasági ügyekért felelős munkatársa készségesen fogadott. Mint elmondta: egy indulatos hölgy telefonon jelentette az esetet, ők kimentek a helyszínre, lefotózták, rögzítették az akkori állapotot. A tévedés minden bizonnyal  a hivatal által használt számítógépes program miatt csúszott be - jelenleg is 60-70 hasonló ügy van folyamatban, de ilyesmi még nem fordult elő - mondta a szakember.
A hatóság visszavonja a végzést, és megkeresi az új tulajdonost - szögezte le Seres Ilona, aki külön kiemelte: az élelmiszerlánc felügyeletéről szóló jogszabály alapján nem csak a parlagfű miatt kell eljárniuk. Erre, az emberi egészséget veszélyeztető, allergén károsító elleni küzdelemre különös eljárási szabályok vonatkoznak. Ezek lehetővé teszik a hatóság számára, hogy ha a földtulajdonos nem akadályozza meg a parlagfű virágbimbójának kialakulását, akkor előzetes értesítés nélkül közérdekű védekezés elrendelésével, azaz kényszerkaszálással  teszi azt meg - ennek költségét később adók módjára hajtják be a tulajdonoson.

Ki az illetékes?

Belterületen az illetékes jegyző, külterületen pedig az illetékes földhivatal végzi a parlagfű-felderítést.  Bicskei körzeti földhivatal: (22) 566-019, dunaújvárosi körzeti földhivatal: (25) 400-521, 127-es vagy 130-as mellék, Mór: (22) 563-039, Sárbogárd: (25) 518-26, Székesfehérvár: (22) 512-837, Megyei földhivatal: (22)  513-219.
A többi gyom bejelentése nem időhöz kötött, komoly gond, hogy az emberek ilyenkor, amikor a parlagfű miatt erre fordul a figyelmük, túlterhelve azt, egyszerre fordulnak a hatósághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!