Vízben úszik a hátsó udvar

Sárbogárd - Nem minden vízkárt lehet mesterségesen megoldani. A hátsó kertekben időnként elszalad a belvíz, s ha sok eső esik, bizony a házakat is veszélyezteti.

S. Töttő Rita


A város egyik kis utcájában invitált be kertjébe a nyugdíjas Csizmadia Lászlóné, aki végső elkeseredésében fordult szerkesztőségünkhöz:
- Már harminc  éve küszködünk a belvízzel, sajnos a vízelvezetés még mindig nincs megoldva. Több alkalommal fordultunk a polgármesteri hivatal műszaki osztályához segítségért, sajnos feleslegesen...  mesélte az asszony. A ház falát ottjártunkkor ugyan épp nem súrolta a víz, de láttuk a nedves oldalfalakat, s a hátsókertbe pillantva egyértelművé vált a probléma gyökere is. A  Kereszt utca 13-23. szám alatti házak kertjének egy részében, hátsó udvarában áll a víz. A veteményeseket teljesen ellepte, s nincs útja, amerre elfolyhatna.
- Több évvel ezelőtt a kertek végébe húztak vízelvezető árkot,  de egy lakó betemette  és garázst épített rá. Ezzel megszűnt a vízelvezetés, és azóta mi csak küszködünk, tűrünk, mivel nem tud hova elfolyni az esővíz, a talajvíz. A házunk előtt az utca felőli résznél húztak egy 20 centiméter mély barázdát, hogy ott folyjon el a víz, ám a pangó csapadék nagy többsége a kertben áll, ahonnan beszivárog az udvarunkba - mondja, s mutatja a hölgy.
És segítséget kér.
- A magáningatlanokon lévő csapadékvíz-probléma addig nem önkormányzati ügy, amíg lakóingatlanokat nem veszélyeztet - mondta ki kerek-perec a  lényeget Juhász János polgármester. De csak van valami lehetőség, amivel megoldható a kérdés - vélekedtünk, de a város vezetője szerint nem igazán.
- A környék egyik legmélyebben fekvő részéről van szó, ahol a talajvíz összegyűlik. Ha kiszivattyúzzuk, nem sokkal később ugyanúgy megtelik. Nem véletlenül kezdődik a település neve is a sár szóval. Talán egy pályázat segíthet, de szeptember a beadási határidő, addig pedig, úgy tűnik, nincs jó megoldás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!