Nyilvános a sukorói ügylet dokumentációja (frissítve 15.30)

Nyilvános a sukorói ügylet dokumentációja, miután az LMP csütörtökön jogerősen pert nyert, és a Fővárosi Ítélőtábla kötelezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt a kért iratok kiadására.

MTI

Schiffer András ügyvéd, az LMP frakcióvezetője az MTI-nek elmondta: hogy a sukorói ingatlancsere dokumentációjának kiadása érdekében perelték be a vagyonkezelőt közérdekű adatok nyilvánossága címén.
A milliárdos nagyságrendű kaszinóberuházással kapcsolatos csereszerződést korábban már a per folyamán kiadta a vagyonkezelő. Tavaly ősszel pedig a Fővárosi Bíróság első fokon kimondta a többi irat nyilvánosságát is, ám az alperes fellebbezett. Így került az ügy másodfokon a táblára. Az alperes hivatkozott a szerzői jogok, illetve személyes adatok védelmére és arra, hogy nem nyilvános döntéselőkészítő iratokról van szó.
A tábla azonban csütörtökön jogerősen is elrendelte a sukorói ügylettel kapcsolatos értékbecslés, illetve földhivatali iratok kiadását is. Erre Schiffer András becslése szerint mintegy két hónap múlva kerülhet sor.
A honatya szerint precedensértékű döntésről van szó, amely az állampolgárok információs szabadságát érinti. Ebben az ügyben az állami vagyon és a közpénzek mozgását, az állami vagyonkezelés gondosságát csak akkor tudják követni, ellenőrizni az állampolgárok, ha nemcsak a szerződést ismerik meg, de az értékbecsléssel és a földhivatali ügyintézéssel kapcsolatos iratokat is. 
A milliárdos nagyságrendű kaszinóberuházással összefüggő, Joav Blum magyar-izraeli állampolgárral 2008-ban sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok vonatkozásában létrejött csereszerződést már korábban a per folyamán kiadta a vagyonkezelő. Tavaly ősszel pedig a Fővárosi Bíróság első fokon, nem jogerősen kimondta a többi irat nyilvánosságát is, ám az alperes fellebbezett. Így került az ügy másodfokon a táblára. A vagyonkezelő a perben hivatkozott a szerzői jogok, illetve személyes adatok védelmére és arra, hogy nem nyilvános döntéselőkészítő iratokról van szó.
A tábla azonban csütörtökön jogerősen is kimondta, hogy közérdekű adatokról van szó, és ezért elrendelte a sukorói ügylettel kapcsolatos értékbecslés, illetve földhivatali iratok kiadását. Erre Schiffer András becslése szerint mintegy két hónap múlva kerülhet sor, ugyanis az alperesnek az írásba foglalt ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül kell eleget tennie a tábla döntésének. A másodfokú bíróság kitért arra is, hogy amennyiben az átadandó iratokban vannak személyes adatok, azokat ki kell takarni.
A sukorói ügylet kapcsán polgári per, illetve büntetőeljárás folyik.
A magyar államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által Joav Blum üzletember ellen a tervezett King's City kaszinóberuházáshoz kötődő telekcsere szerződés érvénytelensége és az eredeti állapot helyreállítása érdekében indított polgári perben a Fejér Megyei Bíróságon legutóbb áprilisban tartottak tárgyalást.
A vagyonkezelő a perben azt kérte, hogy a bíróság mondja ki: a 2008-ban kötött telekszerződés semmis, mert jogszabályba ütközik, továbbá a vagyonkezelő megtámadta a szerződést azért, mert álláspontja szerint a csereingatlanok között feltűnő értékaránytalanság van. Az alperes Joav Blum a kereset elutasítását kérte. 
A csereszerződés szerint a magyar állam tulajdonában lévő, együttesen 70 hektáros sukorói ingatlanok és a Joav Blum tulajdonában álló albertirsai és pilisi, 183 hektárnyi földterületek cseréltek gazdát. 
A csereszerződést az üzletember kezdeményezte azért, mert a tervezett kaszinóberuházás meghatározó részét a pilisi és az albertirsai ingatlanokon már nem lehetett volna megvalósítani, Pest megyében ugyanis nem szerezhettek koncessziós jogot a beruházáshoz.
A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében. A napokban a főügyészég azt közölte, hogy a szakvélemények szerint a sukorói csereszerződésben a sukorói területek 734,3 millió forinttal alulértékeltek, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanok 593,5 millió forinttal túlértékeltek voltak, így a csereügylet során összesen 1 milliárd 327,8 millió forint értékkülönbség állapítható meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!