Nehéz időkben választottak nehéz hivatást - papszentelés

Székesfehérvár - Rómában tanul kánonjogot Szemere János, az egyházmegye új papja. Keresztelő Szent János születésének ünnepén, csütörtökön szentelte őt fel Spányi Antal püspök.

J. Mező Éva


A Papság évének bezárását követően megkezdődtek a papszentelések az egyházmegyékben. A Szentatya meghirdette Papság évében egy éven keresztül imádkoztak naponta a hívek  az új papi hivatásokért. Úgy tűnik, imáik meghallgatásra találtak, mert  ebben az évben tizenhárom papot szenteltek az egyházmegyék püspökei. Székesfehérváron  Szemere Jánost áldozópappá, Mészáros Pétert, valamint Szilágyi Szabolcsot diakónussá szentelte Spányi Antal megyés püspök. Szentbeszédében a reájuk váró nehéz kihívásokat sorolta:
 - Abban az időben vállaljátok a szent  rendben a szolgálatot, amikor úgy tűnik, nagy szabadságban van részünk, pedig  az egyházat hatalmas támadások érik. Megpróbálja a világ lejáratni az egyházat, és elhitetni, hogy  nincs szükség papokra. Sokan elbizonytalanodnak és elkedvetlenednek. Nehéz  a papi szolgálat ma, mert kevesen vagyunk. Akinek nincs erős lelke, aki  nem kéri a szentlélek kegyelmét naponta, és aki nem találja meg lelkének táplálékát a  naponta végzett imádságokban, az elgyengül, elszakad a hívektől, magányos lesz és keserű. Tudnotok kell, hogy a világ mindig is furcsán nézett Krisztusra, és aki nevében az örömhírt hirdette, de van erő, amely megacélosít bennünket. Ezt az erőt csak az odaadott élettől kaphatjuk meg. A maga elgondolásához igazított, a maga akaratát keresztül vinni akaró élet megvalósításához nem kell Isten ereje. Isten kegyelmét csak az tudja befogadni, aki képes életét elveszíteni, szétosztani az egyház tanítása szerint. Ez az élet kemény és férfias. Ezért is kéri a katolikus egyház, hogy  férfiakat szenteljünk pappá - mondta Spányi Antal.
Az újonnan felszentelt Szemere János szeptembertől Rómában tanul kánonjogot, majd visszatér szolgálatra egyházmegyéjébe. Budakeszin született, Pécsen és Lengyelországban tanult. Egyetemi tanulmányai után jelentkezett a szemináriumba.
A csütörtöki ünnepi szentmisén hálát adott hatvanöt évi papi szolgálatáért Vida Tivadar is, valamint két aranymisés pap, az azóta már máshol szolgáló Marczis Ferenc és Szakál Antal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!