Bor, rózsaszirom és libamáj

Nemrég a sajtász segített abban, milyen borhoz milyen sajt való, illetve a meglévő sajt(ok)hoz milyen bort válasszunk? Igéretünkhöz híven ezúttal ételekkel lepjük meg a borokat kedvelőket.

Silye Sándor

 A székesfehérvári borklub szezonzáró estjének Varga Máté móri borász volt a vendége. Az átlala kínált termékekhez Fórián László somelier, Lakatos Viktor móri üzletvezető, Nagy Krisztián veszprémi konyhafőnök ajánlott ételeket.

Ha valaki nem tudja az ajánlatunkban szereplő menüket elkészíteni, az meríthet ötleteket, és a különböző alapanygokat felhasználva új ízeket is varázsolhat magának. Tehát: a zamatos irsai olivérhez curris csirkemell csíkok szezámmagos karikákkal, párolt rizzsel dukál. Mert. Ha irsai, akkor a keleti fűszerek, mint például esetünkben a curry hozzák ki az ízeket. A bor muskotályossága kiválóan társítható az ananász világához. A suvignon blanc-hoz hal illik, vélték a szakemberek. Konkrétan fogasfilé roston sütve, spárgával, citromos vajjal. Klasszikus párosítás, melyet mindenki elkészíthet otthon. A sauvignon blanc sokoldalú bor, halakhoz, tenger gyümölcseihez, zöldségekhez, kecskesajthoz kínálható.
Ha Mór, és móri borász, akkor ezerjó. Varga Máté három fajta ezerjóval is előrukkolt. Ráadásul ehhez a borfajtához mindjárt tipikus, a környékre jellemző tájételeket javasolnak. Az ezerjó barriquehoz jó a kemencében sült csülök burgonyagombóvval, savanyú káposztával. Ugyanis az ezerjó savasságát kiválóan ellensúlyozza a csülök nehézsége. A barrique érlelés füstös ízt ad a bornak, ezért jó  a kemence. Ha nincs otthon kemence, jó sütve is, sőt, a "sima" ezerjóhoz - melyet szintén megkóstolhattunk - az elkészítés ilyen módját ajánlják a szakemberek. És ha ezerjó, ésminden különösebb igény nélküli eledelt keresnek, ebben az esetben klasszikus cigánypecsenyét tessenek készíteni. Mert: a zsírosabb ételekhez magasabb savtartalmú bor a helyes kisérő, illetve fordítva is igaz, azaz ha a savas borhoz keresünk megfelelő betévőt. A harmadik ezerjóról,  az édesről csak a végén, tartsuk be  a klasszikus sorrendet a borkínálatot illetően.
Következzék a félédes tramini. Szeretnének mézes zserbót rózsaszirom-lekváros epersalátával? Szeressenek, mert ehhez ezt "házasítottuk". Ugyanis a traminiról a rózsa jutott a somelier eszébe, és ehhez könnyű, nem túl édes desszert illik, amelyben a vezető ízt a lekvár adja. És végül a kései szüretelésű ezerjó. Na, mit gondolnak, mi illik ehhez? Libamáj fahéjas almával, mert az édes borokhoz nemcsak édességek valók. Kiváló példa ehhez a libamáj, mint meleg előétel. Ha valaki drágának találja a libamájat, azoknak ajánljuk a kacsamájat. Az sem rossz.
Nagy kaland volt újra átélni a borok ízének emlékét, ráadásul ennyi finomsággal párosítva. Mit tehetünk ehhze hozzá?
Jó étvégyat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!