Újra támad a víz: mentik az állatokat, a gyaloghidak vízben állnak Baracskán

Baracska - A hét elején úgy tűnt, a község megússza a bajt, de csütörtök estére már szinte mindenki a mentésen dolgozott Baracskán. A Szent László-patak olyannyira felduzzasztotta a Váli-vizet is, hogy az kiöntött. Pénteken nem lesz tanítás, remélik, hogy kitelepíteni senkit nem kell a homokzsákokkal körülbástyázott lakóházakból.

Zsohár Melinda


- Én aggódtam már szerdán is, de Válnál és Kajászónál harminc centimétert apadt a Váli-víz szerdára, s úgy gondolták az illetékesek, hogy Baracskán már nem áll be vészhelyzet – mondta el csütörtökön  este fél tízkor Boriszov Zoltán. A polgármester többszázadmagával együtt talpon volt, kétszáz önkéntes, katasztrófavédelmiek, polgárőrök, s mindenki mentette a bajba jutottakat. – 15-16 ezer homokzsákot fektettek le a vízzel borított helyeken erőltetett menetben, a polgármester még bizakodott benne, hogy a lakókat nem kell kitelepíteni.
- A Templom utcában már autóval nem lehet közlekedni, s a Széchenyi utcában lakó Vadas Sándorné portájáról elszállították a háziállatokat. Hízóbikákat, sertéseket gondoz a tulajdonos a családjával, nem kockáztatták a jószágok biztonságát – számolt be Kolumbán Ottilia helyi képviselő, a falu háziorvosa. Férje, Tóth László elmondta, hogy a község számos gyaloghídja szintén járhatatlan, elborította azokat a víz.
A Váli-víz gyakorlatilag kettészeli a falut, emiatt több fahíd szolgálja a közelekedőket. Mind a fő-, mind a mellékágak úgy megduzzadtak, amilyenre a legöregebbek is alig emlékeznek. Elmaradt a mai (csütörtöki) önkormányzati ülés, a gyerekeknek pedig azért rendeltek el iskolaszünetet, mert a forgalmas főúton tudnák sokan megközelíteni az iskolát, s az veszélyes. Működnek a szivattyúk, éjjel sem állnak le, Boriszov Zoltán és társai kémlelik a vizet. Jelenleg annak örülnek, hogy legalább nem emelkedett néhány órája tovább, megállt a duzzadás. A 60-as években volt hasonló, de a mostanihoz nem fogható áradás, úgy vélik, a Váli-víz medrének rendbe tétele sem történt az elvárásoknak megfelelően. Éles veszélyben 4-5 lakóház van, centiméterekre áll a küszöbök alatt a víz, a lakók egyelőre otthonaikban tartózkodnak.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!