Megnyílt a kis-és középvállalkozások hete a Gazdaság Házában

Székesfehérvár - A kis- és középvállalkozások adják az európai gazdaság gerincét - mondta Schmied János a Gazdaság Házában tartott országos nyitókonferencián.

Miskei Anita

Kihívások és lehetőségek címmel nyitották meg kedden délután a Gazdaság Házában az Európai Kis- és Középvállalkozások Hete 2010 elnevezésű országos konferenciát. Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy fogalmazott, a rendezvény alkalmával bepillanthatunk a jövőbe is. Ezt erősítette meg Szőke Péter, az EU elnökségi osztályának osztályvezetője, aki arról adott tájékoztatást, mit jelenthet hazánk számára az uniós soros elnökség. Kiemelte a feladat jelentőségét, hiszen hazánk első alkalommal töltheti be a posztot. Amit ha Magyarország sikeresen lát el, bizonyíthatja: Európának szüksége van rá, s igazán az unió teljes értékű tagjává válhat - jegyezte meg a szakember.
- Spanyolországgal és Belgiummal hazánk 2010. január elsejétől 18 hónapon keresztül végzi feladatát az unió élén. Erre az időszakra szoros együttműködésben dolgozott ki programot a három ország. Az egyik célként a schengeni térség bővítését, valamint a szomszédságpolitika erősítését illetve a vízpolitikát, valamint az európai Duna-stratégiát fogalmazták meg - mondta Szőke Péter. Radetzky Jenő hozzáfűzte, utóbbi  olyan gazdasági program, amelyhez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szívesen csatlakozik.
Schmied János, az Európai Bizottság képviselője pedig az európai gazdaság gerinceként emlegette a kis- és középvállalkozásokat, amelyből több mint 23 milliót számláltak az unió területén. Elmondta, gazdaságban mért súlyuk jelentős, hiszen a munkahelyek kétharmadát, valamint  a GDP közel 70 százalékát adják - tudatta a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!