Fociper: időrablás folyik? Folytatódott a helybenjárás

Székesfehérvár - Még 2008 januárjában kezdték tárgyalni a városi bíróságon a fociperként ismert ügyet. Hétfőn ismét hiányoztak vádlottak, ezért érdemi előrehaladás ősszel várható.

Tihanyi Tamás

Mivel egy-egy tárgyalási nap között gyakran hónapok telnek el, felidézzük az előzményeket (amelyeket ide kattintva, dossziénkban is olvashatnak).
A Videoton FC működéséről a Magyar Labdarúgó Liga rendelt el vizsgálatot, melynek anyagát elküldte  (az akkor többségi tulajdonos) fehérvári önkormányzatnak, majd feljelentés  lett az ügyből. A veszprémi rendőrség nyomozott, a vádirat 2006-ban került a bíróságra. Elsősorban a klub korábbi ügyvezetőit és  játékosügynököket  vádolnak adócsalással, a számviteli rend megsértésével, okirathamisítással. A vád alapja (leegyszerűsítve) az, hogy a játékosok szerződéseinél a jövedelmek jó része után nem fizették az adót, az alacsony összegű munkaszerződések mellett cégeken és ügynökökön keresztül fiktív módon kaptak pénzt a focisták.

Legutóbb márciusban tárgyalták az ügyet, amikor ismert labdarúgókat hallgatott volna meg a bíróság, ám a sportolók éltek azzal a jogukkal, hogy megtagadhatták a vallomástételt (mert korábban vádlottak voltak, akikkel szemben megszüntették az eljárást). Aztán a márciusi második tárgyalási napon hiányzott egy vádlott, ezért nem tudott érdemi munkát végezni a bíróság. Nem volt ez másként ma sem, hétfőn két vádlottat vártak hiába. Ezért folytatódott a helybenjárás, s így a tárgyalóterem helyett a bíróság folyosóján folyt  eszmecsere. Többek között arról, hogy a magyar futball egy emberként állhatna  bíróság elé, mert a lehetőség, amit a labdarúgók szerződtetéséhez annak idején a honi sport kínált, lehetetlen helyzetbe hozta a klubokat. A kezdeti médiaérdeklődés egyébként mára lecsillapodott, s ezután  sem várható, hogy kirakatba kerül a  székesfehérvári fociper.  
A vádlottak és védőik elfoglaltsága (nyaralása)  miatt a következő tárgyalási nap szeptember 6-a lenne. Azért csak lenne, mert  az elmúlt időszak tapasztalatai szerint  nem túl nagy az esélye annak, hogy egyszerre minden érintett ott legyen a tárgyaláson. S amíg ez nincs így, nem adócsalás, hanem időrablás folyik: valószínű, hogy három éven belül nem születik ítélet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!