Áttervezett makettváros

Székesfehérvár - Négyezerkétszáz rózsatő, hétezer évelő növény és számos fa is kerül az átalakításra váró Rózsaligetbe és az egykori Vidámpark területére.

Házi Péter

A város közgyűlése várhatóan májusban dönt annak a  közbeszerzésnek a kiírásáról, melyek eredményeként végre  kora ősszel megkezdődhet a Rózsaliget és a volt Vidámpark területének átalakítása - mondta el Szigli István, a városfejlesztési bizottság elnöke a helyszínen tartott bejáráson. Hangsúlyozta, a Királyi Séta projekt keretében EU-s támogatással megvalósuló két fontos fejlesztés, a királyi játszópark és középkori Székesfehérvár makettjének kivitelezése megközelíti a nettó 800 millió forintot. A beruházás jelentős része, ötszázmillió forint megy a parképítésre, melynek eredményeként a jelenleginél több lesz a rózsa a területen. Csak olyan fák kivágása várható, melyek balesetveszélyesek lehetnek a játszóparkban tartózkodókra nézve, ám a játékok elhelyezésénél is törekednek a zöld minél teljesebb megmentésére. A bizottság elnöke hozzátette, sokan nehezményezték, hogy a középkori városmakett a magas kilátó miatt nem illik a városképbe, ezért áttervezték azt: eszerint a makettet egy kicsit lesüllyesztik, s egy földből készült kilátódombocskáról nézhetjük majd meg a mini Fehérvárt.
Fiedler Ágnes, a projektet koordináló Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője hozzátette, a játszóparkban mintegy 30 játszóeszköz kap helyet, elsősorban a fiatalabb korosztálynak. A parkban sétautak és futópálya épül, felhőtlen szórakozást és aktív pihenési lehetőséget biztosítva kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Ligetsoron jelentős számú parkolót is kialakítanak a rendezett parkolás érdekében   Ha rendben lefolytatódik az eljárás, a kivitelezés a kora őszi hónapokban kezdődhet, s jövőre elkészülhet a játszópark, azt követően pedig a Rózsaliget átalakítása is befejeződhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!