Megújul Mór kórháza

Mór - Az egynapos beavatkozások bevezetésére készülnek a móri kórház most korszerűsített sebészetén. Az első műtétet várhatóan a jövő hónap végén végzik.

Móré Erzsébet

A város önkormányzatának fenntartásában működő móri kórházban mintegy 690 millió forintos uniós támogatás felhasználásával zajlik a megújulás. A most bevezetendő egynapos sebészet keretében évi 3000 műtét elvégzése válik lehetővé a korszerűsített sebészeten, és zajlik a rendelőintézet felújítása és egy új mentőállomás építése is. Az egynapos sebészet blokkja már elkészült, azt kedden Székely Tamás, az egészségügyi tárca minisztere is megtekintette.
Ahhoz, hogy az első beteget fogadni tudják, még szükség van a tisztiorvosi szolgálat által kiadandó működési engedélyre, majd azt követően a műtétek finanszírozását biztosító szerződés megkötésére az Országos Egészségpénztárral - mondta el érdeklődésünkre Balikó Zoltán főigazgató, aki szerint az egynapos sebészet várhatóan május végén kezdi meg a működését. A rendelőintézettel és  a mentőállomással  ezt követően végeznek majd. 
 
A móri kórház egynapos sebészeti osztályának háttérintézménye a Fejér Megyei Szent György Kórház. Ha komplikáció, esetleg szövődmény lépne fel, ide hozza  a mentő a beteget, ahol a további beavatkozások  történhetnek - mondta el lapunk kérdésére Jachymczyk György, a megyei kórház  megbízott  főigazgatója, aki     azonban azt is elárulta, hogy e háttérintézményi  feladatellátását külön nem finanszírozza az egészségbiztosító.
Az egynapos sebészet ha nem is hosszú, mégis figyelemre méltó múltra tekint vissza Magyarországon is: 2007-ben negyvenhét intézmény kapott lehetőséget a bevezetésére. A Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság néhány nappal ezelőtt tartotta hatodik kongresszusát, ennek kapcsán kérdeztük Janecskó Mária  professzort arról, menyire vált elfogadott gyakorlattá az egynapos sebészet.
- Jelentős eredménynek tartjuk, hogy a korábbi egy százalék helyett ma már a műtétek nyolc százalékát végezzük egynapos beavatkozás keretében, ugyanakkor Európában ez az arány hetven százalék körüli. Jellemzően szemészeti (például szürkehályog), kézsebészeti, ortopédiai, egyes nőgyógyászati műtétek történhetnek egynapos módon.  A beteg számára mindenképpen kedvező, ha műtétjét egynapos formában végezhetik, hiszen nem kell kórházban maradnia, s ez nemcsak kényelmes számára, hanem a mindenhol előfordulható fertőzések is elkerülhetők. A most leköszönt elnök elmondta: az egynapos sebészeti beavatkozások során kialakult szövődmény miatt a más intézménybe kerülő betegek aránya  a műtöttek egy százalékát sem éri el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!