Hajmeresztő - a tizedikről ereszkedett le a betörő!

Székesfehérvár - Az ember minden lehetséges módon szeretné megvédeni értékeit. Többen áldoznak az elektronikus távfelügyeletre, mások ajtót, ablakot cserélnek, rácsot szerelnek, szakembert hívnak. A tolvajok sem pihennek, hajmeresztő trükkökkel állnak elő: volt, aki a tizedikről ereszkedett le a lakáshoz - akciója sikerrel járt.

Kovalcsik Katalin

Szabó Ferenc, a fehérvári Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke az elsők közt volt, aki a  felmérte,  otthonának biztonsága megér néhány ezer, sőt akár százezer forintot is. Kitöltötte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság által összeállított lakástesztet és arra a következtetésre jutott, hogy emeleti lakásánál beruház egy jó bejárati ajtót.
- A felmérésnél megnézzük a bejárati ajtót, a szerkezetét, a  tokot, a zárat, védettek-e a fúrás, a törés ellen  - Földesi Krisztina  alezredes, a megyei bűnmegelőzési osztály munkatársa az utóbbi két évben  körülbelül hatvan lakásban, családi házban járt, hogy segítsen a biztzonságos megoldás megkeresésében. - Amikor a tesztelést meghirdettük, többen jelentkeztek, kértek felmérést.

Az érdeklődés sokszor annak függvényében növekszik, vagy épp lankad, milyen lakás- és családi ház betörések riogatják a lakókat, a tulajdonosokat. Ahogy a fehérvári kapitányság osztályvezetője,  Kovács Zsolt  és kollégái tapasztalták, a betörésekben is vannak hullámvölgyek.
- Az a rosszab, ha hullámhegyek emelkednek - tette hozzá az alezredes. - Tavaly volt egy ilyen szériánk, dolgoztunk vele eleget, míg sikert értünk el. Ha babonás lennék, lekopognám, azóta kevesebb a betörés, de múltkor egy eset nyomán  sikerült igen messze vidékre eljutnunk a nyomon, azóta nem jelentkeztek. Az elkövetők egy része saját környezetében szabadítja meg értékeitől a kiszemelteket, mások  úgynevezett utazó bűnözők.
Kovács Zsolt hozzátette,  mostanában a klasszikus "mindent viszünk" betörések nem jellemzőek, inkább melléképületekre, kisebb értékekre vadásznak az elkövetők. Hogy a  dolgukat megnehezítsék a lakástulajdonosok - védekeznek.
- Általában a kilencedik emeleten két-három lakást is feltörtek  - mesélte Szabó Ferenc. -  Lifttel távoztak, nem a tetőn át  az ajtó ott általában zárva van , közben kiszállnak, figyelnek. A legveszélyeztetettebbek a földszinti lakosok és a magasan lévők.
Bemennek ajtón, ablakon, volt olyan történet a Palotavárosban, amikor megtalálták a műanyag ablak  bizonyos pontját, kimelegítették, úgy törtek be. Az új ablakoknál ez már nem fordulhat elő. Hajmeresztő, de  az is előfordult, hogy   a tizedik emeletes ház tetejéről ereszkedett le a betörő. Sikerrel járt. A lakásteszt   kitér arra a   kérdésre, hogy hány ponton záródik az ajtó,  fémlemezes-e, van-e rajta biztonsági zár, vagy még mindig ki lehet törni egy fogóval. Egy időben emlékezetesek voltak a zártöréses  lakásbetörések, amikor egy mozdulattal bejutott az illetéktelen a kiszemelt lakásba. A végigjárt házban volt olyan ajtó is, amely 160 ezer forintba került,  de érdemes válogatni a kínálkozó ajtófélék közt.
- Nagyon fontos, hogy lakástesztet csak ellenőrizetten csináltasson mindenki -  tette hozzá Földesi Krisztina.  A főkapitányságon lehet érdeklődni, nehogy valaki   a rendőrség nevében járjon el, és trükkel jusson be a lakásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!