Írásba foglalt borzalom - könyv az olaszliszkai gyilkosságról

FMH - Hétfőn mutatták be Tiszavasváriban a 2006-ban brutálisan agyonvert tanár, Szögi Lajos halálát és annak körülményeit feldolgozó könyvet. A dokumentum-emlékregény szerzője Kégl Ildikó újságíró.

MTI

 

A mintegy száz résztvevő dallal és néma felállással emlékezett a 2006. október 15-én, a Borsod megyei Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajosra. Az eseményen a Szögi család tagjai, ismerősei mellett ott volt a bíróságon a sértett családját képviselő Helmeczy László ügyvéd és Legány András, az áldozat egykori tanára is.
A könyv megszületésével és elolvasásával mindenki rádöbben majd arra, hogyan vált az értelmetlen erőszak szinonimájává Szögi Lajos és Olaszliszka neve - fogalmazott Helmeczy László. Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy a tiszavasvári tanár meggyilkolásának vádjával nyolc embert ítélt el, összesen 157 év börtönre, a Debreceni Ítélőtábla, de szerinte a valóságban ennél jóval többen bántalmazhatták a férfit, ők viszont nem kerültek a vádlottak padjára.
Kégl Ildikó - aki a Magyar Hírlap tudósítójaként személyesen kísérte végig az első-, majd a másodfokú  tárgyalásokat - a bemutatón elmondta: a dokumentum- és emlékregénynek egyaránt tekinthető mű részletesen tartalmazza a nyomozás és az eljárás során készült jegyzőkönyvek, periratok másolatait. Kiemelte: a könyvben a másodrendű vádlott által írt börtönlevél is megtalálható, amelyben az elítélt részletesen leírja, hogyan fog bosszút állni, ha kiszabadul. 
Az újságíró emellett interjút készített az áldozat feleségével, a gyilkosságnál helyszínelő rendőrt is szóra bírta, illetve több tanút is megszólaltatott. Kégl Ildikó szerint könyve megpróbál rávilágítani a gyilkosság kapcsán általa feltárt számos "furcsaságra" és "visszaélésre". 
Ilyennek mondta például a helyszínelő rendőrök által a nyomok rögzítésekor vétett "szarvashibákat", valamint azt, hogy az elítéltek rokonai - tudomása szerint - félelemben tartották a tanúkat. Közülük azóta többen elköltöztek Olaszliszkáról - hívta fel a figyelmet Kégl Ildikó, aki a könyve eladásából származó bevételének egy részét az áldozat családjának ajánlja  majd fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!