A látók világa a vakok szemével

Székesfehérvár - VagyoK-2010 - ezzel a címmel kezdődött meg pénteken a vakok és gyengénlátók országos kulturális és művészeti találkozója.

Móré Erzsébet

Délután a Kodolányi Főiskola dzsessztanszékének hallgatói utcazenéltek a  Romkertnél, ahol asétálókat a Lions Club önkéntesei zsíroskenyérrel  és egy pohár borral  kínálták. Hat órakor kiállítás nyílt  vakok és gyengénlátók  munkáiból.  Ötvenhárom  alkotó hozta el kerámiáit, szőtteseit - finom, érzékeny kézzel készült, művészi érzékről tanúskodó darabok. 
A Székesfehérvári  Első Lions Club hagyományt teremtve harmadszor rendezi meg a művészeti találkozót. Kirst  László, a klub elnöke elmondta, hogy országosan  is egyedülálló a fehérvári klub kezdeményezése, amelynek célja, hogy a vakok és gyengénlátók is be- és megmutatkozhassanak. 
- Ha érzékszerveink közül a legfontosabb, a szeme sérül  valakinek, különös módon sokkal érzékenyebbé válik a többi, így születhetnek a kifinomult művészeti alkotások- mondta  Kirst László.
A  kiállításnak a Vörösmarty Társaság  előadóterme adott otthont, Bakonyi István a társaság elnöke ajánlotta a vendégek figyelmébe. A megnyitón részt vettek a   városi ésmegyei önkormányzat vezetői,  az egyházak képviselői, a klubot  támogató vállalkozók, alapítványok képviselői. Az ötvenhárom alkotó - az ország  valamennyi vidékéről érkeztek - mindegyike ajándékot é emléklapot vehetett  át.
A kulturális és művészeti találkozó április 10-én, szombaton, egész napos rendezvénnyel folytatódik: az Alcoa Köfém Oktatási és Közművelődési Klubházában    előadóművészeti  kategóriákban nevező látássérültek produkcióit ismerheti meg a közönség. A programsorozat április  19-én gálaműsorral zárul: a Vörösmarty Színházban 19 órakor kezdődő műsorban - egyebek  mellett  - egy  fehérvári vak  fiatalember, Jánoki Márió ad koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!