Rágalmazás egyházi személyek ellen - folytatódott a per

Székesfehérvár - Bűncselekmény és ne bizonyíték hiányában szüntesse meg az eljárást a bíróság - ezt akarta elérni beadványával V. E. első számú vádlott a Spányi-perben.

J. Mező Éva

A Székesfehérvári Bíróságon csütörtökön folytatódott az a magánvádas per, amelyet rágalmazás miatt indított a Székesfehérvári Egyházmegye és püspöke, Spányi Antal V. Ernő és két társa ellen. A per egy három évvel ezelőtti internetes oldal becsületsértő megállapításai miatt kezdődött, amelyen több magyar és egyházmegyei papról, így Spányi Antal megyés püspökről, testvéréről, aki  szintén pap és Ugrits Tamás irodaigazgatóról is azt állították, hogy homoszexuális. A rágalmazás ellen elsőként  Beer Miklós váci megyéspüspök tett feljelentést, később ehhez csatlakozott a Székesfehérvári Egyházmegye. A vád szerint a weboldalt V. Ernő, V. István és B. János szerkesztette és terjesztette, mindhárom vádlott azonban ezt tagadja. (Nehezíti ennek bizonyítását, hogy a nyomozást végző váci rendőrök a lefoglalt számítástechnikai eszközöket a nyomozás végén a vádlottaknak visszaadta, majd azok - állításuk szerint - megsemmisültek).
- Fontosnak tartom, hogy a bíróság bűncselekmény hiányában és ne bizonyítékok hiányában szüntesse meg a rágalmazási eljárást - mondta V. Ernő elsőrendű vádlott -, ez megakadályozhatná ugyanis, hogy a többi egyházmegye püspöke is további eljárásokat kezdeményezzenek ellenünk.
V. Ernő egy kilenc oldalas beadványt olvasott fel, amelyben hosszan taglalta:  homoszexualitás miatt nem a Magyar Köztársaság bíróságánál kellene büntető eljárást indítani, továbbá  vitatta azt is, hogy a homoszexualitás tényének feltárása nem lehet rágalmazás, nem alkalmas a becsület csorbítására. Az ugyanis nem jelent mást, mint hajlamot, amit sem a büntetőtörvénykönyv, sem az egyházi kánonjog nem szankcionál.
Spányi Antal védőügyvédje erre V. Ernő korábbi jegyzőkönyvből idézett, amelyben az első rendű vádlott kijelentette: hívő katolikusként is radikális nézeteket vall az egyházon belüli homoszexualitás miatt, szükségét érzi a megtisztulásnak és ebben kész feladatot is vállalni.
Spányi Antal megyés püspök nem kívánt az elhangzottakra reagálni, azt azonban már korábban többször hangoztatta, kellemetlen számára az ügy, de tartozik azzal egyházának és híveinek, hogy szembeszálljon a rágalmakkal. 
A per áprilisban folytatódik, addig bírósági informatikai szakértő vizsgálja azt a DVD-t, amely V. Ernő számítógépének adatait őrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!