Fegyverarzenál - 44 ezer lőszert, gránátokat foglaltak le

Három alföldi megyében 52 különböző típusú fegyvert és több mint 44 ezer lőszert foglaltak le az elmúlt napokban a rendőrök.

MTI

A nyolc gyanúsított közül hat ember van előzetes letartóztatásban, ketten szabadlábon védekeznek - mondta Fekete Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója szerdán Szolnokon.

Az ügyben lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés bűntettének alapos gyanúja miatt folyik nyomozás, arról egyelőre nincs szó, hogy a fegyverekkel bűncselekményeket követtek volna el - tette hozzá a sajtótájékoztatón az ezredes. Fekete Miklós közlése szerint az elmúlt évek legnagyobb fegyverarzenálját sikerült megtalálni a szolnoki rendőröknek.

 Néhány napja érkezett állampolgári bejelentés a rendőrségre, hogy az egyik szolnoki bevásárlóközpont parkolójában két ember fegyverekkel üzletel. A rendőrök a helyszínen többek között átvizsgálták az érintettek autóját, s a járművekből egy gépkarabély és számtalan éles lőszer került elő. A férfiakról később kiderült, hogy egy meghiúsult fegyvervásárlás miatt tartózkodtak a parkolóban - idézte fel az előzményeket a bűnügyi igazgató.

Kihallgatásuk után a nyomozás több szálon indult Szolnok, Bács-Kiskun és Heves megyében, így került a rendőrök látókörébe a nyolc férfi. A lakásaikon tartott házkutatások során számos, engedéllyel és engedély nélkül tartott fegyvert, továbbá gránátokat, katonai pirotechnikai eszközöket, lőport, II. világháborús aknatestet lőszereket foglaltak le. A sajtótájékoztatón közszemlére tett fegyverek között egy MIG-15-ös katonai vadászrepülő fedélzeti gépágyújának egy része is látható volt.

 A gyanúsítottak egybehangzóan azt állítják, hogy a lőfegyvereket, lőszereket és egyéb tartozékokat gyűjtőszenvedélyből tartották maguknál - mondta Fekete Miklós.    

Rigó Zoltán, a Szolnoki Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője az elhangzottak azzal egészítette ki, hogy a fegyvertartási engedélyek csak vadász- és önvédelmi fegyverekre voltak érvényesek. A fegyvereket az eljárás során szakértő vizsgálja meg. Érdekességként megemlítette, hogy az egyik Szolnok megyei helyszínen a nyomozók egy épületben kialakított lőtérre bukkantak.

Kérdésre válaszolva elmondta: a lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés bűntette alapesetben 2-8 év közötti szabadságvesztéssel büntethető. Ha ehhez más, erőszakos bűncselekmények is kapcsolódnak, a büntetési tétel 5-10 év közötti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!