Beköthetik a infúziót, de licencet kell szerezniük a nővéreknek

Az egészségügyi miniszter visszavonta az ápolói tevékenységről szóló jogszabálynak azt a részét, amely egyértelműen megtiltotta volna, hogy a nővérek vénás injekciót adjanak be, infúziót kössenek be. Mindezt a nővérek eddig is megbízás alapján végezték.

Móré Erzsébet

A kórházigazgatók tiltakoztak, több  helyütt  kerek perec kijelentették, hogy az utasítást  nem tartják be. Kedden, amikor a megyei  kórházban  riportot készítettünk, még nem lehetett tudni, hogy  a módosítás megszületik, amely egyébként  a  jelenleg is érvényes  szabályokat tartalmazza. Igaz, azzal a kitétellel, hogy   fél éven belül  meg kell  szerezni  egy úgynevezett licencet, amely a  jelenlegi  gyakorlatot oklevelesíti.
De nézzük, mi is  a gyakorlat  (amely  ezek szerint marad). A szabályozás szigorú: percre pontosan   meg    tudják például mondani, hogy melyik nővér, mikor, kinek  kötött be infúziót, adott  vénás injekciót. Osztályonként más és  más   gyakorisággal kell ezeket a feladatokat elvégezni,  talán a   legtöbbet  a sebészeten,  de ilyen  az onkológia, vagy éppen a pulmonológia:
Vass  Mónika  gumikesztyűben, maszkban   dolgozik,  rutinos  mozdulatokkal  igazítja az infúziós palackot az állványra,  percek alatt  végez. Mondja, naponta átlagosan legalább tíz   infúzióbekötés  és legalább ennyi vénás injekció  beadása a  feladata, természetesen az egyéb teendői mellett. Mónika   szakápoló, tehát azok közé tartozik, akik  írásos megbízás  alapján  végezheti ezeket a  beavatkozásokat. A  gyógyszerelés  természetesen  nem az ő hatásköre,  azt az  orvos  rendeli, az ő felelőssége a terápia  megállapítása, a gyógyszerek dozírozása: miből, mennyit,  mikor, milyen formában kapjon a beteg.  

 - Tizenhárom éve vagyok ápolónő, három éve  dolgozom a Szent György kórházban - meséli Mónika  és kérésemre  sorolja,  milyen szabályokat kell betartani az ominózus   beavatkozásoknál. A legfontosabb az embóliaveszély kiküszöbölése     (ezért  légtelenítik az infúziós csöveket, illetve a  fecskendőt),  s  persze  nagyon pontosan be kell tartani minden előírást,  amely   meghatározza a feladatsorokat, teendőket.
A  folyamat minden mozzanatát  dokumentálják,  s  nővéri hibából a legritkábban  fordul elő végzetes  esemény. Az ápolónők sok évtizedes  gyakorlattal  végzik  ezeket a feladatokat. Tartottak  tőle, amiként a kórházi  vezetők is, hogy az új jogszabály betartása a betegellátást veszélyeztetné, hiszen    fizikai képtelenség,  hogy  mindezeket  a    beavatkozásokat   egyedül az  orvosok végezzék. (Már csak létszámilag sem lehetséges,   tekintettel arra, hogy például a  Fejér Megyei  Szent György  Kórház 1300  szakdolgozója közül   hétszázhetven  az ápoló.    Kettő híján pedig  háromszáz az orvosok létszáma. Évente csaknem hetvenezer  fekvőbeteget  gyógyítanak.)
- Közvetlenül betegágy mellett hétszázhetven nővér,  műtős dolgozik,  közülük  több mint ötszáz, magasan  képzett nővérnek van  olyan megbízása, hogy  az orvos utasítására végezhetik, illetve végezhették eddig ezeket a beavatkozásokat  - ezt  már  Szabó Bakos Zoltánné  ápolási igazgató  mondja, s visszatekint a rendeletekre:
- Az 1972-es  egészségügyi rendtartás  szabályozta azt a tevékenységet, amelynek alapján a nővérek   megbízás szerint bizonyos tevékenységeket végezhettek az orvos utasítására. Ilyen beavatkozásnak  számít  például az infúzió bekötése,  férfibeteg  katéterezése  vagy egyéb invazív beavatkozás.  2007-ig volt érvényben ez a rendelet.  A  megbízás  kiadásának alapja az volt, hogy a nővérek  az iskolai  tanulmányaik, továbbképzéseik során megszerezték a  tevékenység végzéséhez  szükséges és elvárt fokú ismeretet. Szeretném hangsúlyozni, hogy nővéreink magas szintű szaktudással rendelkeznek. Visszatérve  2007-re: a  rendtartás módosítása  nem tért ki arra, hogy új megbízás adható-e  vagy sem.   Ezért  új megbízásokat  már nem  adtunk ki,  a régiek éltek.  A megbízás egyébként úgy történt, hogy a  szaktudást  igazoló  oklevél mellett a főorvos  meggyőződött arról,  hogy az illető nővérnek  az elméleti tudása mellett gyakorlati készsége, rátermettsége is  megvan-e. Ezután  adta ki a megbízást, s nagyon  fontos, hogy ez a munkaköri leírás mellékleteként szerepelt! A   2007-es rendelet  után vártuk azt, hogy ezeket a kompetenciákat írásban ismét rögzítsék,  pontosabban  jogilag támasszák alá.  A jelenlegi,  3/2010-es rendelet február 26-án lépett volna  életbe, s benne az orvosi döntésen alapuló cselekvés orvosi utasításra, orvossal együttműködve  kérdéskör vetett fel aggályokat.  Én úgy ítélem meg, hogy ez a rendelet  akkor lett volna életszerű, és  jogilag biztos a nővérek számára is, hogy ha   az úgynevezett licenc rendelettel egyidőben   jelent volna  meg, illetve  az megelőzte volna ezt a rendeletet - mondta az ápolási igazgató, aki örömmel értesült a módosításról. Elmondta,  megítélése szerint    ma   olyan  magas  fokú a nővérképzés  érettségi  után három év,  majd a diplomás ápoló és egyetemi szintű ápoló , hogy arra kellene törekedni, az iskolai  képzésen  belül ezeket  az ismereteket  megkapja,  gyakorolhassa a nővér.   És utána a gyakorlatban  győződjenek meg arról, hogy ezeket készségszinten   tudja-e   alkalmazni az illető.  Így válhatna ez a  feladat  a nővéri  munka részévé.
Egyébként az elképzelések szerint a    licenc megszerzéséhez 40-60  órás  tanfolyamot kell majd  végezniük a  nővéreknek, utána pedig vizsgázniuk kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!