Kiút az adósságcsapdából - tanácsok szakértőnktől

FMH - A banki hitelek károsultjainak szerveztünk telefonos fórumot, amelyen Lénárd Mariann, a hitelkárosultak egyesületének főtitkára válaszolt az egyéni panaszokra.

Tribolt Lajos

Az egyéni ügyeket nem áll módunkban felidézni, de a kérdések és válaszok egy részének az általánosítható kivonatát az alábbiakban összefoglaljuk.
Olvasónk hárommillió forint hitelt vett fel  lakásfelújításra még 2007-ben. Sajnos a férje 2008-ban elveszítette a munkahelyét. Idén bejegyezték a végrehajtást. Szülői segítséggel 1,3 milliót kifizettek, az autót 225 ezerért a végrehajtó értékesítette. Most már a férjnek újra van munkahelye, tudnának havi 40 ezer forintot fizetni. Szerettek volna szerződésmódosítást, de a bank nem áll szóba velük, ám a 2,5 milliót nem nem tudják egy összegben kifizetni.
Tanácsadónk válasza:   - Azért nem állnak önökkel szóba, mivel már a végrehajtónál van az ügy. Igazából már csak vele lehetne tárgyalni, esetleg megállapodásra jutni. Ő is pénzt szeretne, bár ez már többe fog önöknek kerülni, mert a végrehajtó munkadíját is meg kell fizetniük. A fizetési szándék a fontos, az, hogy rendszeresen törlesszenek. Annyi bedőlt hitel van és annyi értékesítendő ingatlan, hogy nem az a szándék, hogy elvegyék önöktől az ingatlant, hanem, hogy pénzhez jussanak. Önöknek jogi segítségre van szükségük, azt a papírok ismeretében tudjuk megadni.
Másik olvasónk családja két ingatlant ajánlott fel annak idején a hitel fedezeteként. Rendesen fizettek, jelenleg már a kamatfizetés periódusában vannak. Azt szeretnék elérni, válasszák szét a két ingatlant, az egyiket engedjék ki a szerződésből.
Lénárd Mariann szerint látni kellene a szerződést, milyen feltételek szerepelnek benne. Elvileg van lehetőségük a szerződés újratárgyalására.
Rendesen fizeti a hitel törlesztését egy másik telefonálónk, de most, három év után a bank új értékbecslést akar az ingatlanra, igen ám, de az 40 ezer forint. Arra hivatkoznak, hogy erre kormányrendelet van. Egy másik olvasónk azt mondta, a hitele csak az ingatlanérték nyolc százalékát teszi ki, most mégis értékbecslést akarnak tőle. Telefonon hívták a bankfiókba és aláíratták vele a papírokat.
Tanácsadónk azt mondta, van kormányrendelet, de attól függ, változott-e az ingatlan értéke.  Alapjában véve nem köteles az ember saját 30-50 ezer forintos költségén belemenni az újbóli értékbecslésbe. Sokszor nem is a bank, csak az adott fiók kéri ezt. A telefonos és személyes közlésre nem kell reagálni. Ha pedig ajánlott levélben érkezik megkeresés, akkor ajánlott levélben kell méltányosságot kérni.
 Telefonálónk ismerőse BAR-listán van. Ajánlottak  egy  kft.-t, ahol kaphat hitelt...
 - Aki ma azt mondja, hogy BAR-listásnak legális hitelt tud intézni, az nem mond igazat. Valószínűleg regisztrációs díjat is kérnek - reagált szakértőnk.
 Igen, kértek 60 ezer forintot, majd 20 ezeret, most pedig azt kérik, az első részletet fizessük be, de a hitelt még meg sem kaptuk - panaszolta.
-  Azt javaslom, hogy többet semmi esetre se fizessenek.  A hitelügyintézőnek egyébként a bank fizet jutalékot, az ügyféltől tilos kérni. Egy kft. hitelkihelyezésre sem jogosult. Nagyon szomorú vagyok, hogy ilyen cégeknek fizetnek az emberek. Az ismerőse valószínűleg soha nem kapja vissza a befizetett pénzt. A papírokkal lehet, hogy érdemes lenne a rendőrséghez fordulni. S előre fizetni soha nem szabad.
Más nevére vetették fel másik olvasónkkal a hitelt, olyanéra, akit nem is ismert. Kifizetett több száz ezer forintot jutalékként, közben munkanélküli lett. Most már az eredeti 5,5 millió helyett 8 milliót emlegetnek. S a lakás a fedezet.
- Nem gondolt rá, hogy ön adja el az ingatlant, s abból kifizeti a tartozást? Mert egyébként rosszabbul jár - mondta Lénárd Mariann.
- Gondoltam rá, ám most meglehetősen pang az ingatlanpiac.
- Nézze, az a gyanúm, hogy a kifizetett pénzeket senki nem fogja önnek visszatéríteni. A hitelező cégtől kellene türelmet kérni, hiszen az sem tudja eladni az ingatlant. Van kollégánk, aki kimondottan az ön által említett bankkal foglalkozik, talán ő tud segíteni az időhúzásban, átütemezésben, de ahhoz látnia kellene az iratokat. Azt gondolom, megmenthető az ingatlan.
Következő kérdezőnk újabb problémát vetett fel:
- Tavaly vettünk fel hitelt, fizettünk, de mivel munkanélküli lettem, csúsztam a fizetéssel néhány hónapja. Nem lehet áthidaló hitelt kapni? Van egyébként a cégnél elkülönített pénzünk.
Ez utóbbival kapcsolatban szakértőnk mindjárt kiábrándította:
- Nézze, magával aláírattak egy papírt, hogy a hitel felmondásakor jogosultak az ön ingatlanára. Márpedig ha három hónap elmaradása van, akkor jogosultak a felmondásra. Arra a hat havi kaucióra pedig ne nagyon számítson, az már rég elment az ön felszólító leveleire, ügyvédi költségeire. Más megoldást kell találni. Vagy kiváltani a hitelt, vagy maguknak értékesíteni az ingatlant. Így még mindig jobban járnak, mintha egy huszonegynéhány milliós ingatlan elmegy öt-hat millióért. Meg kell próbálni a hitelezővel átütemeztetni az adósságot. Ha az nem megy, akkor jogi segítségre van szüksége.
Nagyon elkeseredett hang panaszolta, hogy a lakását elvitte a hitel. Tavaly decemberre volt kitűzve az árverés, előtte egy hitelközvetítő cég átírattatta olvasónk lakását egy cég nevére, azzal, hogy így új hitelt kap, az viszont nem jött össze. Fordult ügyvédekhez, de azok nem vállalják az ügyét. Vannak sorstársai is bőven - közölte olvasónk.
-  Ha egy éven belül van, akkor nyugodtan fordulhat bírósághoz, hiszen önt megtévesztették - hangzott a válasz. - Azt sajnos tudom, hogy ilyen ügyet nem szívesen vállalnak az ügyvédek, mert nehéz dolog. Talán az egyesületünk jogászai tudnak valamit tenni. Vannak ügyvédeink, akik kimondottan a lakásmaffia dolgaira szakosodtak.
 -  Mi egy osztrák banktól vettünk fel hitelt,  most a munkanélküliség miatt nem tudunk fizetni - panaszolta az újabb telefonáló.
 - Az osztrák banknál valószínűleg van biztosításuk munkanélküliség esetére. Jelezni kell nekik, hogy miért nem tudnak fizetni -  hangzott a válasz.  Egyébként Sopronban van kirendeltségünk, amely az osztrák ügyeket intézi.
Egy sor kérdés nem fért az adásba, azokra az egyesület szakemberei a későbbiekben válaszoltak. A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete elérhető a 06 (1) 220-3170-es telefonon, a [email protected] e-mail címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!