Felépül, majd ledől a berlini fal

Székesfehérvár - Jövő hétfőn, november 9-én a Fő utcán jelképesen újra felépül a berlini fal, majd látványosan leomlik. A történelmet idézik a rendezvény szervezői.

Ármás János

Célunk, hogy tárgyilagosan és élményszerűen emlékezzünk, teremtsünk lehetőséget, hogy a jelen ifjai találkozhassanak a közelmúlt történelmével - fogalmazott sajtótájékoztatóján Herczog Edit, Fejér megyei illetőségű európai parlamenti képviselő, megjegyezve: A mi felelősségünk, hogy gyermekeinknek, unokáinknak meséljük el, mi volt, hogy volt, mi történt. (...) ...megtanítsuk őket méltóképpen emlékezni, megtanítsuk őket nem felejteni azért, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő.
Hétfőn reggel (hungarocellből) kezdik építeni a Fő utcán a falat. Tíztől a tervek szerint graffitis csoportok veszik birtokba a helyszínt, s miként az eredeti fal nyugat-berlini oldalát lehetett, a mostanit is kipingálják. Hivatalos ünnepség délben Herczog Edit EP-képviselővel, Warvasovszky Tihamér fehérvári polgármesterrel és Dorthee Janetzke Wenzel  asszonnyal, Németorszáég budapesti nagykövetével. Közreműködnek magyar és német nyelven a ciszter gimnázium diákjai.  A protokollt követően az áteresztő pontokon bárki átjuthat a túloldalra. Lesz "endékás oldal"  korhű egyenruhás katonákkal, de ugyanígy a checkpoint másik felén amerikaiakkal is. Ha valaki megőrizte régi útlevelét, abba becsétet kap, mások alkalmi átlépési engedélyt.
Délután háromkor a házigazda EP-képviselő mellett beszédet mond Demeter Zsófia, a Fejér Megyei Múzeumok igazgatója, illetve Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt Elnöke. Különlegesség: Kertész Ákos Kossuth-díjas író Arany János Walesi bárdok című versét szavalja. A  szimbólikus berlini falat délután fél négykor dönti le a közös akarat  - nyilván a résztvevők aktív szereplésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!