Szégyen! Meggyalázták a katonai temetőt

FMH - Olvasónk hívta fel figyelmünket hétfőn arra, hogy valaki, vagy valakik feliratot festettek a székesfehérvári szovjet katonai temető obeliszkjére. A helyszínre érve meggyőződhettünk a bejelentés valódiságáról.

Tihanyi Tamás

 
A szovjet katonai temető emlékművének körbejárásával kihámozható mondat: "Szégyen! Vesszen minden maradéka!"
Fotó: Koppán Viktor Dávid

Az idős férfi, aki telefonált  a második világháborúban megjárta a Don-kanyar poklát, s elmondta: nem szeretné, ha elesett bajtársainak emlékművét hasonló módon csúfítaná el bárki, ott  messze Oroszországban.  Vagy bárhol, ahol magyar katona harcolt hazájáért és esett el kötelességének teljesítése közben - tehetjük hozzá.  Vélhetően a felirat szerzője keveset tud Doberdóról, Galíciáról, nem hiszem, hogy látta, miként  ápolják a magyar hősök emlékét az olaszok vagy a lengyelek.  A halott katona nem ellenség többé: csak annyit várhatunk el másoktól, amennyit mi is megteszünk a kegyelet  nevében (még ha  a megbocsátás kölcsönösen messze van is...).  A politikai vagy világnézeti véleményformálásnak nem lehet helyszíne egy temető,  ilyen esetben  mindegy, hogy a  firkálónak mi a meggyőződése. A világháborúban sírkert lett az egyik, egykori  székesfehérvári  csatatérből, ahol bombák hullottak.  De ne legyen csatatér a sírkertből.       

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!