Megkétszereződött az elbocsátottak száma - a kormány alkalmatlan a válságkezelésre - állítja a Fidesz

FMH - A Fidesz szerint újabb sokkoló munkanélküliségi adatok bizonyítják, hogy a Bajnai-kormány tevékenysége nemcsak alkalmatlan a válság kezelésére, de súlyos károkat is okoz Magyarországnak - közölte Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője az MTI-vel vasárnap.

feol.hu

A fideszes politikus a közleményében az Állami Foglalkoztatási Szolgálat azon adatára utal, amely szerint az idén 224 százalékkal több dolgozót bocsátottak el Magyarországon csoportos létszámleépítés keretében, mint tavaly.
A parlament előtt lévő költségvetés, azaz a brutális megszorításokra épülő Bajnai-csomag tovább taszítaná Magyarországot a lejtőn, még nagyobb munkanélküliséget okozna. "A magyar emberek által soha semmire meg nem választott Bajnai Gordonnak tehát azonnal vissza kell vonnia a költségvetést, és félre kell állnia!" - írta Cser-Palkovics András.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt szeptemberi munkaerőpiaci adatok szerint az idei év első kilenc hónapjában összesen 32.800 dolgozót érintő csoportos létszám-leépítési bejelentés érkezett a munkaügyi központokhoz, ez pedig több mint kétszeres - 224 százalékos - növekedés az előző év azonos időszakához képest, amikor 14.600 ember leépítéséről döntöttek a munkaadók.
 Az év hátralevő részében éves bázison várhatóan már nem lesz ilyen nagy különbség a leépíteni kívánt munkavállalók számában - prognosztizálja az ÁFSZ. Ennek oka egyrészt, hogy láthatóan csökken a havi leépítési bejelentések volumene, másrészt pedig, hogy a válság hatására már 2008 november-decemberében jelentős mértékben megugrott a bejelentések száma és létszámtartalma is.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!