Maroshegyi szüret borszívással, lopótökversennyel

Székesfehérvár - A hagyományt megteremtették, a tavalyi szüreti nap után az idei még többeket vonzott! A megyeszékhely maroshegyi városrésze őszi mulatságán főztek, daloltak, táncoltak, régi ismerősök találkoztak a Maroshegyi Böndörödőn.

Zsohár Melinda


A mulatságon az egész családnak akadt program
Fotó: FMH

A Maroshegy alig száz esztendeje települt be lakókkal, s először présházak épültek a szőlőskertekben. Még ma is sok helyütt gondoznak szőlőt a családi házas utcákban, ezért kínálkozott a hagyományteremtő őszi ünnepség életre hívása. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház csapata kitalálta a Maroshegyi szüretet, a Böndörödőt, s tavaly, az első ilyen alkalommal sikert aratott vele. Idén a televízióból ismert népszerű séfet, Buday Péter kérték fel a főzőverseny zsűrijének, s a jó humoráról is nevezetes szakember szívesen vállalta el az ítész szerepét. Lelkiismeretesen végigkóstolt minden ételt, nem titkolván, kedveli a magyaros ízeket, a húst és a házi savanyúságot!
A bográcsokban készülő ételek illata, a baráti társaságoknak megterített asztalok körüli hangulat és az alkalmi színpadon a folyamatos  műsorok, zenés és komédiás előadások mindenkinek kínáltak valami hétvégi jót. A lopótökverseny és borszívóvetélkedő a férfiembereknek adott alkalmat a virtuskodásra. Az időjárás igazán a kezére játszott a Maroshegyi szüret szervezőinek, reggeltől alkonyatig sokan kint tartózkodtak a Gárdonyi Géza Művelődési Ház előtt. Az Ikarus, a gördülő legenda című kiállításra pedig azok az egykori gyáriak látogattak el, akik részesei voltak a magyar autóbuszgyártásnak. Az Ikarus Néptáncegyüttes, s a kézműves kirakodóvásár a néphagyományt és folklórt képviselte a városi miliőben, lovasfogatokkal vitték kocsikázni az autókhoz szokott gyerekeket. A Böndörödőn Warvasovszky Tihamér polgármester és Brájer Éva helyi önkormányzati képviselő is köszöntötte a vendégeket, mégpedig nem is igazán politikusi minőségében, hanem maroshegyiekként. Mindketten e városrészben élnek családjukkal, e vidékiesnek számító fertályon az ipari nagyvárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!