A cukorbetegség nem vicc: évente négymillió áldozatot szed

FMH - A Nemzetközi Diabétesz Szövetség legfrissebb adatai szerint világszerte 285 millió cukorbeteg ember él, és évente négymillióan halnak meg a betegségben.

feol.hu

Jean Claude Mbanya, a szervezet elnöke a Montrealban folyó 20. Diabétesz Világkongresszuson kedden hangoztatta: egyetlen ország sem immúnis a betegséggel szemben, egyetlen ország sincs teljes mértékben védve a közös ellenséggel szemben.
A világ lakosságának hét százalékát érinti ez az anyagcserezavar, amelynek kialakulása kapcsolatba hozható a nyugati életstílussal. Legnagyobb a cukorbetegek aránya Észak-Amerikában és a Közel-Keleten, ahol a lakosság 10,2 százaléka illetve 9,3 százaléka szenved a betegségben. A betegek több mint fele húsz és hatvan év közötti.
Az elmúlt években drasztikusan növekedett a megbetegedések becsült száma. 1985-ben a kutatók még csupán 30 millió cukorbeteggel számoltak, alig 15 évvel később azonban ez a szám már 150 millióra növekedett. A szövetség attól tart, 2030-ra 432 millió diabéteszes lesz a világon. 
A cukorbetegség olyan anyagcserezavar, amely a vércukorszint megemelkedésével jár. Vakságot, a vese működésének leállását, szívinfarktust, agyvérzést okozhat és vezethet végtag-amputációhoz is. Az érintettek többsége - 85-95 százaléka  - 2-es típusú diabéteszben szenved, amely az esetek legalább 60 százalékában megelőzhető lehetett volna. A sport és az egészséges táplálkozás minden esetben segít a betegség kordában tartásában.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!