Hitek és tévhitek a gyógyszerekről

Sok a tévhit a gyógyszerek és egyéb termékekkel kapcsolatban egy júniusban végzett kutatás szerint, amelyet szerdán ismertettek a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) székházában.

feol.hu

A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. ezer ember megkérdezésén alapuló reprezentatív felmérése arra irányult, hogy milyen információkkal rendelkeznek az emberek a gyógyszerekkel, gyógyhatású készítményekkel vagy az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban.
A nem gyógyszer típusú készítmények iránt jelentős kereslet van a magyar lakosság körében, a receptre és a vény nélkül kapható gyógyszerek után a legtöbben a gyógynövény-készítményeket részesítik előnyben, gyógyhatású készítményekre, étrend-kiegészítőkre a háztartások egyharmada fordít kisebb-nagyobb összeget, havonta átlagosan 2-4 ezer forintot - derült ki a kutatásból. A népszerűség egyik fontos oka, hogy bár a gyógyszerek hatékonyságába vetett bizalom nagyon erős, a szerek mellékhatásmentességében kevésbé bíznak az emberek.
Kiderült az is, hogy tíz lakosból mindössze három véli úgy, hogy a gyógyításra teljes biztonsággal csak a gyógyszerek alkalmasak, továbbá szintén tíz emberből 8-9 gondolja azt, hogy a gyógyszer legfőbb megkülönböztető jegye más gyógyító termékekhez képest "csak" annyi, hogy alkalmazása orvosi felügyelet mellett történik. A felmérés szerint a lakosság 70 százaléka hiszi azt, hogy a gyógyhatású készítmények ugyanolyan szigorú ellenőrzésen mennek át, mint a gyógyszerek.
A receptre kapható gyógyszerekkel kapcsolatos egyik legfőbb téves vélemény az, hogy ezek hosszabb ideig is eltarthatóak, és a megkérdezettek húsz százaléka gondolja szintén rosszul, hogy mindegyik receptre kapható gyógyszer támogatott, továbbá az emberek 49 százaléka hiszi azt, hogy az új, modern gyógyszerek először mindig vényre kaphatóak.
A recept nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatban a tájékozódás tekintetében találtak hiányosságokat a kutatók. Így a dobozban található betegtájékoztatóról 83 százalék gondolja úgy, hogy megad minden információt, azonban felhívják a figyelmet, hogy a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban a beteg egyéni jellemzőit is figyelembe kell venni, és e tekintetben a betegtájékoztató nem ad teljes körű felvilágosítást.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban az a legnagyobb tévhit, hogy ezen termékek forgalomba hozatalához engedély kell. A gyógyhatású készítményekről a megkérdezettek 80 százaléka hiszi azt, hogy ezen termékek gyártóit folyamatosan ellenőrzik, és tíz megkérdezettből hét tévesen úgy gondolja, hogy a jobb gyógyhatású készítményeket a gyártók saját ügynökhálózattal forgalmazzák.
Kiss Katalin, a cég vezető kutatója hangsúlyozta: az emberek fontosnak tartják a személyes tájékoztatást bármely termék esetében, és legmegbízhatóbb forrást erre az orvost és a patikust jelölték meg.
Horváth Tamás, a kamara elnöke hozzátette: a fentiek fényében megvan az alapja a gyógyszerészi gondozásnak. Megjegyezte: az étrend-kiegészítők területén szabályozási problémák vannak. Elmondta: azt szeretnék elérni, hogy legyen megoldott és szabályozott a forgalomból történő kivonás. Egységesen és országosan nincs olyan hatóság, amely ezt megtehetné - mutatott rá.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!