Hadüzenet a multiknak! Nem kell több tejszerű képződmény!

Bicske - Két hónapon belül negyven tejautomata forgalmaz napi hatezer liter fölözetlen, friss tejet a városban és a környékén, valamint a fővárosban is.

B. Kiss László

A tejesautók után magyar gyártmányú tejautomatákat állított be Hegedűs Imre, hogy a maga módján felvegye a harcot a nagy kereskedelmi láncokkal. Nem titkolja, s minden fórumon hangoztatja, hogy a multinacionális áruházláncok polcain árusított olcsó, külföldi tej rontja a magyar tejtermelők piaci pozícióit, de az egészségnek sem használ. Laboratóriumi vizsgálatokkal igazolta, hogy a gyönge minőségű, tejszerű képződményt tudják csak olcsón adni, hozzátéve a támogatást, amit aztán a többi áruk árrésén kipótolnak.

- A tej felvásárlási ára jelenleg 55 forint literenként, az önköltségi ár pedig 80-90 forint között mozog, s már tovább nem csökkenthető - szögezi le Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője. - Előre menekü- lésként határoztunk úgy, hogy minél több tejet magunk értékesítünk, s belevágtunk a speciális tejautóval történő forgalmazásba. Már 14 autónk fut az etyek-ödönmajori tehenészetünkből származó tejjel, s 9 automatát helyeztünk el élelmiszer üzletekben, nagyobb irodaházakban. Korábban én házaltam a multiknál, hogy beállíthassak hozzájuk automatákat, nem engedték, ma ők keresnek, s én mondok nemet - fogalmaz szokása szerint sarkosan Hegedűs. Igaz, a megtermelt tej felét a társaság is kénytelen eladni a megszabott felvásárlási áron, a kialakult rendszertől nehéz eltérni. Pedig az lenne ésszerű, ha minél kevesebbet utaznának az alapvető élelmiszerek, helyben értékesítenék azokat.

- Emberi kéz nem érinti a tejet, az automata minden vásárlás után elöblíti a megfelelő részt, s 4-6 fok között tartja a friss tejet. Vehető belőle bármilyen csekély mennyiség, saját pohárral és üveggel is, de kapható hozzá helyben is új palack - mondja Szigli István, a bicskei szociális bolt vezetője, aki beállított egy tejautomatát üzletébe. - A harmincéves lányom rácsodálkozott, milyen más az íze ennek a tejnek - meséli. Az automatákban naponta cserélt tej nem pasztőrözött, csak hűtött, teljes értékű élelmiszer.

- A multiknak jelezzük: mi is próbálkozunk - mondja az igazgató, aki nem hagyja ki a lehetőséget a magyar termékek védelmében. Iskolatej-akcióról tárgyal munkatársaival oktatási intézményekkel, önkormányzatokkal, s cserép butéliát készíttetett egy nagyegyházi keramikussal. A teljes tej a hagyományos edényből még finomabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!