Borbála grófnő Lepsénybe látogatott

FMH - Borbála grófnőről a Duna Televízió forgatott filmet májusban. A Nádasdy-kúriánál őszinte szeretettel köszöntötték őt a lepsényiek és a környékbeliek. Úgy ígérte, a nyáron hosszabb időt is eltölt szülőfalujában Így történt.

V. Varga József

- Isten hozta, grófnő! - köszöntötte Szigetvári Mádl Ildikó a kedves vendéget.
- Mondtam már neked, hogy Borbála! - feddte meg tettetett szigorral a vizitáló, és átölelte levelezőpartnerét.
  
Amint megtudtuk, Ildikó dédnagymamája - Mádl Antalné született Nemes Szilágyi Julianna - jól ismerte a grófnő édesanyját, gróf Nádasdy Pálnét, a polgári származású Augner Antóniát, és sokat mesélt a családnak a régmúlt világról.
  
- Amikor elolvastam a grófnő első önéletrajzi kötetét, azonnal kinyomoztam franciaországi címét, és levelet írtam neki. A válasz sem késett… - mesélte Ildikó.
  
Nádasdy Borbála grófnő - a Zagolni zabad? és A szabadság zaga című sikeres könyvek szerzője - gyermekkora helyszínére, Lepsénybe látogatott ma délután, kora este. A könyvtárban régi ismerősökkel találkozott, beszélgettek és közös emlékeket idéztek, fotógráfiákat szemléltek. A délutánon róla készült filmeket is vetített Borsos György könyvtáros, a Polgárdi Idegfeszítők Íjászklub látványos bemutatóval szolgált.
  
A grófnő 17 évesen - ötvenhatot követően - Ausztriába szökött. Kalandos élete során Bécsben filmszínésznőként ünnepelték, később Párizsban pénztárosnőként és hullamosóként is dolgozott, végül balett pedagógusként ment nyugdíjba. Második férjével - Jean Poyeton építésszel, aki most is elkísérte Magyarországra - negyven esztendeje élnek boldog házasságban. Évek óta a magyar kultúra terjesztésének szenteli életét: francia barátait, ismerőseit a néptáncon keresztül „varázsolta el”, 1992 óta utakat szervez Erdélybe is.   
  
A grófnő vasárnap 14 órától író-olvasó találkozón vesz részt a lepsényi művelődési házban: a helybéliek műsora után folytatódik az „időutazás”, a diskurzus, a szerző könyveit dedikálja. Úgy tudjuk, este pinceszerre is hivatalos a szőlőhegyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!