Néma tisztelgés az Air France-katasztrófa áldozatai előtt

FMH - Egy perces néma vigyázzállással tisztelegtek a francia képviselők kedden az Atlanti-óceán felett eltűnt francia utasszállító repülőgép 228 áldozatának emléke előtt.

feol.hu

A megemlékezést követően a nemzetgyűlés nevében Francois Fillon miniszterelnök szolidaritását és együttérzését fejezte ki azokkal, akik az Air France szerencsétlenül járt gépén utazókat gyászolják.  
    
A kormányfő hangsúlyozta: egyelőre nincs valószínűsíthető feltételezés a Rio de Janeiróból Párizsba tartó járat eltűnését illetően. "Egyetlen dolgot tudunk: nem érkezett segélykérés a repülőről, csak automatikus jelzések három percen keresztül, amelyek arra utaltak, hogy valamennyi rendszer leállt" - mondta Fillon.
A miniszterelnök megerősítette: valószínű, hogy az eltűnt Airbus utasszállító repülőgép roncsdarabjait fedezték fel a brazil légierők két helyen az Atlanti-óceánban. "Ha megerősítik a hírt, akkor a kutatási területet jobban be lehet majd határolni" - tette hozzá. 
    
A miniszterelnök jelezte: a repülőgép felkutatására a francia haditengerészeti erőknek az Atlanti-óceán térségébe küldött három felderítő gépéhez hamarosan csatlakozik egy Awacs típusú felderítőgép is. Emellett két brazil helikopter és négy kereskedelmi hajó vesz részt a szélsőségesen nehéz meteorológiai körülmények között folyó keresésben. 
A közlekedési minisztérium közleményben tudatta, hogy a Pourquoi Pas nevű tengeralattjáró kutatóhajót is a térségbe irányították. A két tengeralattjáró robottal felszerelt hajó elvileg hatezer méteres mélységig be tudja azonosítani a repülőgép két feketedobozát, amelyek a katasztrófát követően egy hónapig bocsátanak ki jelzéseket. A kutatási területen francia források szerint 4700 méter mély a tenger.  

A szenátus tagjai is egyperces néma felállással emlékeztek az áldozatokra. 
    
Szerdán délután 4 órakor ökomenikus vallási szertatást tartanak az áldozatok tiszteletére a párizsi Notre-Dome katedrálisban, amelyen a francia elnöki hivatal közleménye szerint Nicolas Sarkozy francia államfő is részt vesz. Az áldozatok hozzátartozóit és barátait az Air France vezetője, Pierre-Henri Gourgeon személyesen értesíti.
A Párizsi Nagy Mecset közleményben tudatta: szerda délután 2 órakor az iszlám vallás francia tanácsával (CFCM) közös imát tartanak az AF 447-es járat utasainak és személyzetének emlékére.
Az Air France járatán 32 ország 228 állampolgára, köztük négy magyar is utazott.
(MTI)


Mint kiderült, az egyik áldozat dunaújvárosi származású, róla ide kattintva olvashatnak. A férfi élettársát kísérte a hosszú útra, ahonnan sajnos vélhetően sosem térnek vissza...

A tragédiáról itt olvashatnak bővebben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!