Muzsikáló udvar - Tóth Pista emlékére

Székesfehérvár - A 2006-ban, fájdalmasan korán elhunyt igazgatóra, közművelődési szakemberre, Tóth Istvánra rendhagyó módon, családi nappal, sok zenével emlékeztek szombaton az Öreghegyi Közösségi Házban.

Szabó Zoltán

Ebből az alkalomból újra megnyílt az muzsikáló udvar, több zenekar is fellépett, elvégre Tóth Pistának mindene volt a zene, ő maga is hegedűn játszott, tagja volt a Leonardo Jam nevű zenekarnak, s az ő igazgatása alatt lett az Öreghegyi Közösségi Ház " a zene háza", amelyben jól megfért eymás mellett a jazz, a népzene, a pop-rock. 

A gyerekek számára tárlatvezetést rendeztek: Rutkai Bori kiállítását mutatták meg nekik, de a képekből ihletet merítve rajzolhattak is. Felépett a Pathália színkör, amely - egyebe között - A padlás című musicalból adott elő dalokat, láthattuk a TáncolKodó, azaz a Kodolányi főiskola táncegyüttesének műsorát, élvezhettűk a Tilinkó együttes muzsikáját, tanúi lehettünk a - Tóth Pista halála után új tagokkal működő - Leonardo Jam fellépésének (erre az alkalomra eljöttek a régi tagok, barátok is). Este a közösségi ház előterében ünnepélyesen leleplezték Tóth István emléktábláját is. A nagyteremben ezalatt bemutatták azokat a műveket, amelyek a ház Küldjön egy angyalt! című felhívására érkeztek. Képző- és iparművészek küldték el, ajánlották fel angyalos képeiket, szobraikat, annak érdekében, hogy létrehozhassák a Tóth István emlékérmet, amelyet - a tervek szerint - évente olyan ember kaphat, aki sokat tett Székesfehérvár kultúrájáért - éppen úgy, ahogyan Tóth Pista is... Délután már szerencsére gazdára talált néhány mű: Ujházi Péter, Haraszti Zsolt, Szünderné Havasi Erzsébet és mások egy-egy "angyalos" munkája. Ha a támogatók jóvoltából sikerül létrehozni az emlékérmet, akkor azt az Öreghegyi Mulatságokon, Tóth István születésnapján, augusztus 19-én adják majd át az arra méltó szakembernek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!