Fialtassa pénzét! Befektetési trükkök, amikre figyelni kell

FMH-információ - Már akár néhány ezer forintot is be lehet fektetni, a számos befektetési formának azonban nem egyforma a kockázata. Néhány közülük.

feol.hu

A pénzügyi termékek zavarbaejtően széles skálája áll annak a rendelkezésére, aki a spórolt pénzét fialtatni is szeretné.
A bankbetét előnye, hogy a betétben  és a számlán elhelyezett összeg öröklése illetékmentes, és haláleseti kedvezményezett jelölésével mód van a kedvezményezettről való  gondoskodásra a hagyatéki eljárástól függetlenül.  A hitelintézeteknél elhelyezett  betétek visszafizetését  személyenként és bankonként maximum 6 millió forintig   az Országos Betétbiztosítási Alap garantálja.
Az állampapír  vásárlásával az államnak kölcsönzünk meghatározott időre és kamatra. Egy évnél rövidebb futamidejű a kincstárjegy, egy évnél hosszabb lejáratú az államkötvény. Az állampapír bármikor eladható és nincs visszafizetési kockázat, hiszen azt az állam garantálja.
 A vállalati kötvényt cégek bocsátják ki, ez esetben nem garantálják a visszafizetést.   Az árfolyam a futamidő alatt változik, ha a lejárat előtt szükségünk van a pénzre, csak az éppen aktuális árfolyamon értékesíthető a kötvény.
A befektetési alapok a háztartások megtakarításainak, illetve a vállalatok szabad pénzeszközeinek összegyűjtésére és befektetésére szakosodott pénzügyi közvetítők. Az egyes befektetők részesedését ebből a közös vagyontömegből a befektetési jegyek testesítik meg, amelyeket az alapkezelő értékesít. A befektetési jegynek napi árfolyama van, ami a közös vagyontömegből egy adott napon az egy befektetési jegyre jutó hányadot mutatja meg. A befektetési alapoknak két fajtájuk van. Az úgynevezett  nyílt végű alapoknál a jegyek folyamatosan vásárolhatók, illetve visszaválthatók, a zártvégűeknél  a futamidő lejártával,  az alap megszűntével lehet visszaváltani a befektetési jegyeket.
  A részvény vásárlásával tulajdonrészt szerzünk valamely cégben, gazdasági társaságban. A részvények után a haszonból a közgyűlés döntésének megfelőlen osztalékot fizethetnek, az adásvétellel pedig árfolyamnyereségre lehet szert tenni.  A tőzsdén azonban veszíteni is lehet!   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!